HomeBoganmeldelser Ildfugl af Britt T. Okking

Ildfugl af Britt T. Okking

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

Hvem tør du stole på?

Britt T. Okking er kreativ direktør hos forlaget DreamLitt og medstifter af Writers Academy. Før Ildfugl har hun udgivet Der er ingen steder at græde her og Modvind. I Ildfugl møder vi Julie, der tvinges til at konfrontere en mørk periode af sin fortid.

Handlingen

Jan og Julie havde en smuk fremtid i sigte – indtil Jan vender hjem fra en udstationering. For det er ikke den samme Jan der vender hjem, og hans indre kampe tærer efterhånden så meget på deres liv, at alt er ved at ramle sammen.

Det kulminerer en aften, hvor Jan forsøger at myrde Julie. Gudskelov overlever hun mordforsøget, og Jan idømmes forvaring på retspsykiatrisk klinik. Langsomt må Julie forsøge at finde sig selv og livsgnisten, og det hjælper psykiater Marcus Svensson hende med. Derudover får hun afløb for sine frustrationer via jobbet som træner i selvforsvar – men hun tager også en del ”afslappende medicin” og afreagerer via hemmelige møder i en barsk Fight Club.

Nu, fire år efter mordforsøget, er mange ting blevet bedre, men Julie skjuler stadig en del for Marcus. Og da Jan en dag kontakter hende med tilsyneladende vigtige oplysninger om mordforsøget, vælder alle minder op igen. Jans henvendelse åbner op for skjulte minder i Julies hukommelse, men tør hun stole på Jan? Er hans henvendelse bare et forsøg på at slippe for den retfærdige straf? Eller har Julie taget grueligt fejl?

Julie

Bedømmelsen

Ildfugl er en psykologisk domestic noir i stil med Kvinden, der forsvandt. I klassisk stil indtager uhyggen og grusomheden det sted, hvor vi forventer at være mest trygge: i vores hjem, med dem vi elsker. Og det er så meget mere brutalt, når denne tryghed knuses og man efterlades med de små, brudte stykker.

Når man først mister tilliden til andre mennesker, så er det svært at finde den igen. Og det skildrer Britt Okking ganske glimrende i Ildfugl, hvor Julie til stadighed skjuler sit sande jeg overfor Marcus. Måske i et forsøg på at beskytte sig selv, gemmer hun de dybeste hemmeligheder, og afslører kun det mest nødvendige.

Plottet var interessant, og sproget flød rigtigt godt. Desværre blev jeg aldrig rigtigt investeret i karaktererne, og specielt Julie kom jeg aldrig rigtigt til at holde af. Hendes forbrug af diverse stoffer og hendes måde at afreagere på, gjorde at hun for mig fremstod ret utiltalende. Derudover syntes jeg plottet var alt for gennemskueligt, og dermed manglede jeg en del spænding i læsningen.

Der er med sikkerhed et stort publikum til Ildfugl derude, men bogen var ikke den forventede pageturner for mig.

Julie

Forfatter: Britt T. Okking

Udgivet: 2019
Forlag: Montagne
Sidetal: 368

Leave a Reply