HomeBoganmeldelser Det smukke kranie fra Købmagergade af Michael Clasen

Det smukke kranie fra Købmagergade af Michael Clasen

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , ,

Når videnskaben rystes

Michael Clasen har udgivet ungdomsromanen Blodhævn, samt skrevet revytekster og børneteaterstykker. I 2017 udkom hans Det smukke kranie fra Købmagergade, der er en skøn blanding af historiske facts og fiktion. Bogen er baseret på den virkelige læge, Carl Otto, der i sin tid var kendt og respekteret for sin viden og banebrydende forskning.

Siden har Michael igangsat en serie om den tidligere frømand Daniel Dryer, baseret på de syv dødssynder. I denne serie er udkommet Grådighedens pris og Gourmand.

Handlingen

Da et par arver en ejendom i Købmagergade, overraskes de under renoveringen af et makabert fund: et kranie og et skrift fra 1876. Beretningen stammer fra lægen Carl Otto, og er hans erindringer – eller måske nærmere hans tilståelse…

Carl Otto havde sin plads i den privilegerede del af befolkningen. Han består sin lægeeksamen, bliver professor ved Københavns Universitet og tager en tre-årig dannelsesrejse gennem Europa. Carl lærer på rejsen en del om de moderne medicinske fremskridt, men fascineres specielt af den nye lære om frenologi.

Netop frenologien kommer til at danne grundlag for hans fremtidige karriere. Han udgiver en bog om frenologiens lære og underviser også i dette. Men da han i 1825 bliver ansat i Tugt-, Rasp- og Forbedringshuset på Christianshavn, bliver hans overbevisninger rystet i deres grundvold.

Anne Andersdatter har ikke haft et nemt liv. Opvokset i et fattigt hjem med en fordrukken far. Familien har fra starten ikke det bedste ry, og Anne er måske heller ikke ligefrem godt begavet. I datidens stil sendes hun ud og tjene som ganske ung, men udnyttes groft af sine arbejdsgivere.

Uden de mere socialt velstilledes sikkerhedsnet, drives Anne ud i kriminalitet og druk. Da hun ankommer til Tugt-, Rasp- og Forbedringshuset, er hun en sølle erstatning for den unge pige hun engang var. Det eneste hun nu kan bruge til at opnå ekstra fordele er hendes kranium. I Carl Ottos øjne er hun noget helt specielt – og hun kan ende med at koste ham alt.

Frenologi: et menneskes sjælelige egenskaber kan læses på kraniets ydre form

Carl

På Krimimessen blev frenologien også nævnt i en gennemgang af den kriminelle hjerne

Bedømmelsen

Jeg har altid være stor fan af historisk fiktion, hvor jeg både kan lære noget og blive underholdt. Og Michael Clasen har på glimrende vis formået at skabe en rigtig god balance mellem den lærerige og den underholdende del.

Både Carl og Anne skildres fint som tidstypiske karakterer, og indsigten i betydningen af arv og miljø er meget interessant. På en nuanceret og reflekterende måde har Michael gengivet datidens udfordringer og de enorme klasseskel der dengang eksisterede. Læseren efterlades med et godt indblik i eks. datidens København, og specielt Købmagergade vil jeg fremover se med nye øjne.

Videnskab er altid spændende, selvom man i 2019 kun kan ryste på hovedet af fortidens overbevisninger. Men dengang var det den respekterede sandhed og det udgjorde grundlaget for en meget lærerig læsning. At Michael har valgt ikke at holde sig skarpt til de historiske fakta, men har udnyttet forfatterens ret til fiktive tanker og udbredelser gør, at bogen fremstår både levende og nuanceret. En meget anderledes historisk roman, der anbefales herfra.

Carl

Forfatter: Michael Clasen

Udgivet: 2017
Sidetal: 364

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply