HomeBoganmeldelser Jalousimanden af Jo Nesbø

Jalousimanden af Jo Nesbø

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

De stærke menneskelige følelser

Jalousimanden er syv forskellige fortællinger præsenteret af den internationale bestseller forfatter Jo Nesbø. Han er mest kendt for sine fantastiske krimier om den velkonstruerede antihelt Harry Hole, men denne gang prøver han altså sit talent af på en ny måde.

Fra bogens bagside:

Historierne i JALOUSIMANDEN kredser om de stærkeste menneskelige følelser. På klassisk Nesbø-vis møder vi det potentielt dødelige resultat af jalousi, begær og utroskab.

En græsk politiefterforsker er på grund af dyrekøbte erfaringer fra sit eget liv blevet ekspert i jalousi. Da en tysk turist bliver meldt savnet på øen Kalymnos, er det ham, der bliver tilkaldt. En taxichauffør finder sin kones ørering i taxiejerens bil. Hvordan er den havnet der?

En kvinde på vej fra London til New York har i kølvandet på mandens affære med hendes bedste veninde bestemt sig for at afslutte sit liv. Men hvem er den mand, der sidder ved siden af hende i flyet?

Bedømmelsen

Jalousimandens syv forskellige fortællinger omhandler alle, på hver deres måde, utroskab, jalousi og begær. Hver enkelt novelle har sin helt unikke charme og tiltrækningskraft, og derfor kan jeg da heller ikke udpege en favorit i samlingen. (og dog – første novelle var helt fantastisk).

Man mærker lidt til hans sædvanlige psykologiske indsigt, men novellerne lever alligevel ikke helt op til hans normale niveau. Måske er det helt bevidst, at han denne gang forsøger at udsætte læserne for noget helt andet, der måske netop ikke bør sammenlignes med hans tidligere bøger.

Det er store moralske spørgsmål der gemmer sig i novellerne, store spørgsmål og dagligdags etiske emner. Jo Nesbø tager læserne med vidt omkring. Tit ledsages novellerne af en underliggende sort humor, hvorunder man finder de egentlige stærke følelser. Der er lagt op til efterfølgende refleksion, for hvordan ville vi egentligt selv reagere i de beskrevne situationer.

Selvom du måske normalt har det med at fravælge noveller, så giv denne bog en chance – måske lærer du at elske en hel ny skriveform.

Jalousimanden

Forfatter: Jo Nesbø

Oversætter: Allan Hilton Andersen
Udgivet: 2021
Forlag: Modtryk
Sidetal: 267

Leave a Reply