HomeBoganmeldelser Jordens salt af Jeanine Cummins

Jordens salt af Jeanine Cummins

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , , ,

På flugt

Jordens salt er skrevet af den spanskfødte Jeanine Cummins. Hun debuterede i 2004 med bogen A rip en heaven – et memoir baseret på hendes egen families tragiske historie. Jordens salt er hendes fjerde bog.

Handlingen

Lydia Quixano Pérez bor i den mexicanske by Acapulco, hvor hun driver en boghandel. Hendes mand, Sebastian, er journalist, og sammen har de sønnen Luca – Lydias store kærlighed.

Sebastian arbejder på en historie der skal afdække lederen af det nye narkokartel, der har efterladt byen raseret og borgerne fulde af frygt. Det er et livsfarligt job at være journalist i Acapulco, og den integritet og retfærdigheds-søgen, der tiltrak Lydia, da hun først mødte Sebastian, skræmmer hende nu, hvor de har et barn sammen.

Selvom hun ved, at de aldrig vil sælge, har Lydia hele tiden nogle af sine yndlingsbøger i sin butik. Og en dag kommer en mand ind i butikken for at kigge lidt, og kommer op til kassen med et par bøger, han gerne vil købe – to af Lydias favoritter. Javier er lærd. Han er charmerende. Og uden at Lydia ved det, er han chef for det nye narkokartel, der har overtaget magten i byen.

Pludselig går det op for Lydia, at det er Javier, Sebastian er ved at skrive en historie om, og da artiklen offentliggøres, bliver Lydias værste mareridt og mørkeste frygt en realitet. Ved en familiefest bliver hele Lydias familie nedslagtet af bødler fra Javiers narkokartel. Kun Lydia og Luca overlever.

Der er ingen retfærdighed eller beskyttelse at hente for Lydia og Luca. Politiet gør intet, da langt de fleste af dem er på kartellets lønningsliste, og Lydia ser ingen anden udvej end at flygte fra Acapulco. Flygte mod ’El Norte’.

Bedømmelsen

Jordens salt er en af de bedste bøger jeg har læst i 2020! Det er en stor roman der roterer omkring temaet skæbne, og mennesker der tager kontrol over deres eget liv. Man efterlades med følelsen af, at man har fået et lille, men realistisk, indblik i livet som migrant på flugt.

Sproget er helt fantastisk, og specielt bogens kulisser må fremhæves – naturen og de landskaber rejsen fører dem gennem er så velbeskrevne, at man som læser sagtens kan føle dagens ulidelige varme og nattens bidende kulde. At sproget af og til krydres med spanske ord, er med til at give den en helt speciel autencitet.

Jeanine har på en meget vellykket måde formået at sætte et ansigt på den ellers ansigtsløse masse man kun ser i medierne. Det er lykkedes hende at gøre dem til individer med hver deres historie, og som sådan rammes man langt hårdere af deres trængsler. (Hvem kan ikke huske synet at en stor gruppe flygtninge på de danske veje – der blev personliggjort af en enkelt lille pige, der legede med en betjent).

Alle bogens karakterer fremstår realistiske, og det er hjerteskærende at følge specielt Luca. Drengen der ikke taler, men alligevel er fuld af mod uanset hvad rejsen byder på. Men én ting har alle bogens karakterer til fælles: alle har de deres personlige historier om lidelser med i rygsækken. Og netop dette skaber en stor form for samhørighed og solidaritet blandt de flygtende. Det er enestående at se kærlighed, sammenhold og hjælpsomhed i en gruppe, hvor alle kunne vælge at være sig selv nærmest.

Læs den! Du vil ikke fortryde det!

Jorden salt

Forfatter: Jeanine Cummins

Oversætter: Karsten Nielsen
Udgivet: 2020
Forlag: Alpha
Sidetal: 476
Efterord

Der har været en del kontroverser vedrørende denne bog, og hvorvidt en ”hvid” kvinde kan tillade sig at skrive om mexicanere. Samtidigt er der i Danmark p.t. diskussioner om, hvorvidt filmen Shorta er racistisk og problematisk fordi den er lavet af to hvide mænd, der fremviser misrepræsention og stereotyper. Men hvor går grænsen for den kunstneriske frihed? Må forfattere ikke længe skrive historiske bøger, fordi de ikke levede på den tid? Må en mandelig forfatter ikke længere skrive om en kvindelig hovedperson? Samfundets skiftende holdninger bliver efterhånden mere og mere vanskelige at skulle manøvrere rundt i, men jeg håber aldrig vi når til det punkt, hvor vi ender med at censurere de forfattere vi ikke er enige med.

Du kan læse mere om filmen og diskussionerne her: https://www.dr.dk/nyheder/kultur/film/svarer-paa-kritik-af-dansk-oscar-haab-hvide-kan-godt-lave-film-om-ikke-hvide

Leave a Reply