HomeBoganmeldelser Kærlighed og andre trøstepræmier af Jamie Ford

Kærlighed og andre trøstepræmier af Jamie Ford

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

Smuk, gribende og fantastisk skrevet

Jamie Ford debuterede i 2014 med bogen Songs of Willow Frost. Senere kom Hotellet på hjørnet af bitter og sød. Nu er Jamie Ford klar med sin tredje bog: Kærlighed og andre trøstepræmier, der er inspireret af en sand historie. En dag læste Jamie en artikel om drengen Ernest, hvis besøg på verdensudstillingen i Seattle i 1909 ændrede hans liv.

Jamie skriver bl.a. om historisk udvikling, immigranter og kulturer. I slutningen af 1800-tallet immigrerede hans kinesiske oldefar til USA og valgte det amerikanske efternavn Ford.

Handlingen

Året er 1962, og foran den kommende verdensudstilling i Seattle står Ernest Young. Han tænker tilbage på byens første verdensudstilling i 1909 – den, hvor han var hovedpræmien i lotteriet.

Som 5-årig levede han som Yung Kun-ai sammen med sin mor i Kina. Men den brutale fattigdom fik hende til at sende ham til Amerika. Sørejsen er slem, og det samme er hans første oplevelser med Amerika. Overalt ses der ned på ham og hans oprindelse – for som barn af en kinesisk mor og en hvid far, hørte han ikke til i nogen af de meget forskellige verdener.

Yung, der nu er blevet omdøbt Ernest, kastes rundt mellem forskellige statslige institutioner, og han er lykkelig da hans velgører, Mrs. Irving, en dag inviterer ham med til verdensudstillingen. Udstillingen, der skal ændre hans liv. Vinderen af lotteriets hovedpræmie er Madam Florence Nettleton – ejer af det berømte (og berygtede) bordel The Tenderloin.

Ernest arbejder som tjenestedreng på bordellet, og møder der to meget forskellige piger. Maisie May, datter af Florence, og Fahn – en japansk pige han første gange mødte på båden til Amerika. Sammen med de arbejdende kvinder i huset, bliver de den første rigtige familie Ernest kan huske.

Og nu står han så der – foran endnu en verdensudstilling. Han datter, Juju, arbejder som journalist, og vil lave et feature om mennesker der har oplevet begge verdensudstillinger. Men hun kender jo ikke sandheden om Ernest – eller de hemmeligheder han gemmer på om hendes mor.

Ernest

Bedømmelsen

Inspireret af en sand historie har Jamie Ford skrevet en vidunderlig bittersød roman om at finde kærligheden i en verden, hvor alt – også mennesker – er til salg. Bogen er en smuk historisk roman, der rummer mange aspekter: Fattigdom, første kærlighed, menneskehandel, kultur og hemmeligheder.

Jamie Ford transporter læserne til en anden tid og en anden kultur. Han ikke kun forbløffer med sine fantastiske skrivestil, men uddanner samtidigt læserne om historie og samfundsudvikling. Den historiske udvikling fremstod velresearchet, og på intet tidspunkt fik den lov til at overskygge det fiktive flow i historien.

Jamie viser en distinkt evne til at skabe karakterer som læserne kommer til at holde af. Hver især indeholdt de masser af fejl, men det gjorde dem bare mere realistiske. Mrs. Irving var eks. en meget kompleks karakter, hvis indre overbevisninger om gode gerninger fremstillede hende som unik for datidens optræden.

De to verdensudstillinger spillede en stor rolle i Ernest liv, og der var en helt speciel symmetri i anvendelsen af disse to begivenheder som milepæle. Verdensudstillingerne gav et glimrende billede af, hvordan Seattle valgte at præsentere sig for omverdenen. Begge udstillinger fokuserede på den nyeste teknologi, arkitektur og kunst. Begge var velbesøgte blandt politikere og berømtheder. Ved at se nærmere på hvad der optog de besøgende på de forskellige udstillinger fik man et næsten antropologisk glimt af datidens normer. I 1909 bortloddede man et barn – i 1962 bortgav man gratis hvalpe – hvilket medførste langt mere kritik end barnet.

Bogen var en skildring af et samfunds udvikling, både hvad angår sociale klasseskel, moral og normer. Men mest af alt var det en dannelseshistorie, der vil blive siddende længe hos læserne.

Ernest

Forfatter: Jamie Ford

Udgivet: 2019
Forlag: Cicero
Sidetal: 384

Leave a Reply