HomeBoganmeldelser Tækkemanden af Helle Maj

Tækkemanden af Helle Maj

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

Hvid mands dagbog

Helle Maj er journalist, og har sammen med sin mand, fotografen Jørn Stjerneklar, boet i Afrika i mange år. I 2003 udgav Helle Maj Den sorte enke, der fortæller om drabet på danskeren Preben Poulsen i Afrika. Men hun havde nok aldrig kunne forudse, hvad denne udgivelse ville føre til – det var nemlig denne bog, der oprindeligt fik danskeren Peter Frederiksen til at kontakte hende. Han havde en meget bedre historie til hende …

Måske har du set dokumentaren Hvid mands dagbog. Måske har du læst avisartikler om en dansk mand, der i Sydafrika stod tiltalt for brutale forbrydelser – men uanset hvad du har set og læst, så har du ikke fået det værste med. For sandheden om Peter Frederiksen er langt mere rædselsvækkende end først antaget – men hvordan ender en tækkemand fra Gl. Holte med to livstidsdomme i Sydafrika?

Handlingen

Da Helle Maj og Jørgen  første gang møder Peter Frederiksen er der ikke noget der tyder på, at hans personlige historie indeholder stof nok til en bog. Den 63-årige man virker usoigneret, selvom han har store armbevægelser. Han fortæller stolt om sine mange våbenhandler, der har medført at han måtte flygte fra Danmark. Og hans betingelse for at fortælle sin historie er da netop også, at den ikke må offentliggøres før 17. september 2015 – den dag hans dom i Danmark er forældet.

Men noget ændrer pludseligt historien, for i september 2015 modtager politiet et tip, der medfører en ransagelse af Peter Frederiksen hjem. Ransagningen afslører 21 poser med afskårne kønsdele liggende i hans kummefryser. Men omskæringer er ikke det værste den danske mand har beskæftiget sig med, for langsomt opvikles en historie om mord, trusler, voldtægter og sadomasochisme.

I forbindelse med anholdelsen af Peter Frederiksen anbefaler Helle Maj dem at undersøge hans kalenderen, for Peter har noteret alt. Og da politiet beder Helle om hjælp til at oversætte kalenderens indhold, involveres hun på en måde, der vil afsætte spor i mange år fremover. Helle Maj og Jørgen beslutter sig for at afdække, hvordan det kunne gå så galt. Hvordan den unge dreng endte som afstumpet psykopat. Fra ungdommen i Gl. Holte, hvor drengen tidligt viste faacination af skydevåben og 2. verdenskrig. Fra dommen for at have leveret sprænstof til en rocjkerbande til de første erfaringer med omskæringer. Fra den dysfunktionelle familie, udlejningen af lillesøsteren til den lokale fiskehandler og endeligt livstidsdommen i Sydafrika. Og om mødet med en mand, der ikke påtog sig nogen skyld.

Peter

Kilde: Berlingske.dk

Bedømmelsen

Det vil være forkert at beskrive bogen som spændende, men det er en imponerende journalistisk beretning om det, man vel bedst kan kalde Danmarkshistorien farligste psykopat. Holdt i et fint sprog dokumenteres et chokerende liv via en meget tydelig grundig research. Ikke kun Peter Frederiksens meget udførlige kalendernotater, men også interviews med politifolk, ofre, efterladte og gamle naboer er inddraget i bogen.

Bogen er chokerende (til tider direkte kvalmefremkaldende), men er samtidigt en vigtigt beretning. Hvordan kunne det gå så galt? Hvorfor var der ingen der reagerede? Måske fordi Peter Frederiksens psykopatiske tendenser gav ham en evne til at fremstå charmerende og tiltalende – så længe man var på hans side. Det er under alle omstændigheder lykkedes Helle Maj at samle puslespillet om Peter Frederiksen på meget vellykket vis.

15. marts 2018 blev dommens dag for Peter Frederiksen. Ved retten i Bloemfontein blev han dømt for bl.a. bestilling af drab på sin kone, våbensmugling, voldtægt og pædofili. Peter Frederiksen ankede dommen, men denne anke er i første omgang blevet afvist. Det vides ikke, om Peter Frederiksen vil prøve sagen ved Højesteret.

Peter

Forfatter: Helle Maj

Udgivet: 2018
Sidetal: 400

 

De videooptagelser Helle Maj og Jørgen optog af Peter Frederiksen dannede baggrund for DR Dokumentaren Hvid Mands Dagbog, som du kan se her.

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply