HomeBoganmeldelser Kastanjemanden af Søren Sveistrup

Kastanjemanden af Søren Sveistrup

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , ,

Fra skærm til bog

Normalt oplever vi mere fra bog til skærm, når fantastiske bøger (med mere eller mindre held) forvandles til film eller serier. Men i dette tilfælde har Søren Sveistrup dog valgt en anden fremgangsmåde.

Søren har været manuskriptforfatter på bl.a. Nikolaj og Julie, Forbrydelsen og Der kommer en dag. I den forbindelse har han vundet bl.a. en Emmy og en Robert, men nu kaster sig han sig altså over forfatterskabet i bogform. Man må sige, at han har stor erfaring med at fastholde den danske befolkning med sine serier, så nu er det spændende at se om denne fastholdelse også gælder hans bog.

Handlingen

I Københavns Politi, Afdelingen for Personfarlig Kriminalitet, huserer Naia Thulin. Egentlig vil hun hellere slå sine folder i NC3 (National Cyber Crime Center, men inden chefen vil kigge på hendes ansøgning, skal hun lige opklare deres nyeste sag. Og hun må gerne lige tage deres nyeste kollega på slæb. Den nye kollega, Hess, er endt i afdelingen efter at være faldet i unåde hos Europol – hvilket ikke ligefrem er noget man bliver populær på hos ledelsen.

Et yderst brutalt mord har sendt afdelingen på banen. En kvinde findes myrdet på en legeplads. Hun mangler den ene hånd – og over hende hænger en kastanjemand. Umiddelbart ligger løsningen dog lige for – indtil et uventet spor ryster hele politietaten.

Et år tidligere mistede socialminister Rosa Hartung sin datter. Datteren forsvandt en dag efter skole, og en hektisk efterforskning endte til sidst med en domfældelse. Liget af datteren blev dog aldrig fundet, hvilket naturligt belaster familien. Nu er Rosa dog klar til at vende tilbage til ministergerningen, og hun er helt klar over det store fokus pressen vil have på hende.

Hele hendes verden rystes dog, da datterens fingeraftryk findes på kastanjemanden over den dræbte kvinde – hvordan kan det være endt der? Og da endnu en kvinde myrdes – også med en kastanjemand med fingeraftryk på gerningsstedet – går det op for Thulin og Hess, at der kan være meget mere på spil end først antaget.

Både Thulin og Hess frygter at gerningsmanden vil slå til igen. De får dog ikke den store opbakning fra afdelingen, for det vil være knusende for omdømmet, hvis der er sket fejl i Rosa Hartung sagen. Og hvordan kan det være, at gerningsmanden konstant er et skridt foran?

Thulin

Bedømmelsen

Søren Sveistrup har truffet et godt valgt, da han valgte at springe ud som forfatter! Bogen udstråler hans tidligere erfaring med at skabe medrivende plots, spændingsfremmende begivenheder og levende personer. Jeg blev opslugt fra starten, og var fastholdt hele vejen igennem.

Kastanjemanden er læseværdig, underholdende og meget, meget spændende. Dette skyldes blandt andet Søren evne til at skabe karakterer, der fremstår levende og realistiske. De er mennesker, med de fejl og mangler vi nu alle har, og Søren viser en god indsigt i karakterpsykologi i deres opbygning. Hess med sine noget utraditionelle metoder og Thulin, der benhårdt går efter det hun vil have – men de begge er præget af deres fortid. Der vises en god dynamik i deres samarbejde, der hæver bogens niveau.

Bogen er skrevet i et lettilgængeligt og flydende sprog, der sammen med korte kapitler gør den yderst læsevenlig. Det er en relativt lang bog, men ingen steder er den trukket i langdrag, så man keder sig aldrig. Kort sagt er der tale om en virkelig page turner, men …

Ja, Søren, der er desværre et men: Når man vælger Københavns Politi som base for efterforskningen, så skal der altså være styr på det politimæssige! Der er alt for mange faktuelle smuttere i bogen, så jeg tror du for en sikkerheds skyld må anvende mig som testlæser på din næste bog – for jeg håber virkeligt der bliver en næste bog.

Thulin

Tak til Politikens Forlag for anmeldereksemplaret.

Forfatter: Søren Sveistrup
Forlag: Politikens Forlag
Udgivet: 2018
Sider: 528

Leave a Reply