HomeBoganmeldelser Giv ikke slip af Harlan Coben

Giv ikke slip af Harlan Coben

Comments : 4 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , ,

Et spændende nyt bekendtskab

Harlan Coben har skrevet over 30 bøger og solgt mere end 70 millioner eksemplarer! Og alligevel er det lykkedes ham at slippe under min radar! Men gudskelov har Gads Forlag med udgivelsen af Giv ikke slip ladet mig stifte bekendtskab med Nap og Harlan Cobens medrivende skrivestil.

Handlingen

Napoleon Dumas (Nap) er 18 år, senior i high school og smaskhamrende forelsket i den skønne Maura. Livet ligger foran ham med lovende løfter – indtil hele hans verden en dag kollapser. Den dag findes hans tvillingebror, Leo, og denne kæreste, Diana, døde – kvæstet til ukendelighed, efter at være ramt af et tog. Umiddelbart derefter forsvinder også Maura – og Nap efterlades opfyldt af sorg og med en masse uafklarede spørgsmål.

Dianas far, Augie, tager Nap under sine vinger, og 15 år efter arbejder Nap som betjent – men han er aldrig kommet sig over tabet af Leo og Maura. Og nu vækkes minderne til live da en betjent findes myrdet i en nærliggende by – og Mauras fingeraftryk dukker op i forbindelse med efterforskningen. Desuden har den dræbte betjent, Rex, gået på samme high school som Nap – og Maura må derfor også have kendt ham.

Nap indleder en desperat jagt på Maura og svarene på de spørgsmål der har plaget ham i 15 år. Men det virker som om alle andre hele tiden er et skridt foran og ved mere end Nap. Hvad er det de prøver at skjule? Prøver de at skærme ham for en sandhed, som intet menneske vil kunne rumme? Da endnu en gammel skolekammerat myrdes, ved Nap at han er oppe mod langt større kræfter end han nogensinde havde kunne forestille sig.

Nap

Bedømmelsen

Allerede i forordet pirrer Harlan Coben læserens nysgerrighed, da han fortæller om de sande historier fra hans barndom, der endte med at inspirere til Giv ikke slip. Og han fastholder derefter læseren hele vejen igennem.

Nap er en meget sammensat og kompleks karakter, som man dog alligevel holder meget af. Han har ingen ønsker om at gøre stor karriere, men derimod i at få retfærdigheden til at ske fyldest – med nogle, til tider, alternative metoder. Og så er han hamrende sarkastisk, hvilket gør læsningen meget underholdende. Generelt er karaktererne beskrevet på en måde, der får dem til at springe frem på siderne, og specielt Augie og Ellie supplerer Nap rigtigt godt. Samspillet mellem dem viser, at Harlan har en stor indsigt i den menneskelige psyke, og forstår at implementere denne i handlingen.

Plottet er velgennemtænkt og støttes af malende miljøbeskrivelser. Harlan formår drypvis at afsløre spor for læseren uden at det trækkes i langdrag, mens det til gengæld punkterer alle forudgående teorier. Med til at fastholde læseren er også Naps konstante dialog med den afdøde bror, hvor tanker, teorier og idéer vendes. Det er en unik vinkel der absolut virker. Sproget flyder let hen over siderne, mens læserne langtsomt spindes længere ind i en verden at magt, hemmeligheder og intriger.

Nap gav ikke slip – og det gjorde jeg heller ikke, da først jeg havde fået bogen i hånden.

Nap

Forfatter: Harlan Coben

Oversætter: Johnnie McCoy
Udgivet: 2018
Forlag: Gads Forlag
Sidetal: 306

4s COMMENTS

4 thoughts

Leave a Reply