HomeBoganmeldelser Kinas døtre af Xinran

Kinas døtre af Xinran

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , ,

Kinesiske kvinders stemme

Nogle gange falder man over en bog, som ender med en læseoplevelse for livet – og Kinas Døtre er én af disse bøger.

Efter Maos død i 1976 åbnede Kina sig mere for omverdenen og en revolution blev sat i gang. Men for mange kvinder var der ikke mange ændringer at spore. Størstedelen af befolkningen levede stadig i frygt for partiet. Gennem 8 år som studievært, fik Xinran en enestående mulighed for at høre mange kinesiske kvinders historie. Gennem denne bog har hun sat ord på deres stemmer.

Kinas døtre

Som studievært modtager Xinran mange breve, og et af dem sætter specielt hendes tanker i gang. Brevet er et vidnesbyrd på den undertrykkelse af kinesiske kvinder, der finder sted over hele landet. Hun beslutter sig for at udforske kvinders forhold nærmere, men hun skal hele tiden være opmærksom på Partiets holdninger.

Stille og roligt udvikler hun sit felt, fra breve til båndoptagere, hvor kvinder kan fortælle deres historie, indtil hun til sidst får programmet Ord i aftenbrisen. Jo mere populær hendes program bliver, jo større mulighed får hun, for at afdække skræmmende historier. Forsigtigt åbner hun æteren for flere og flere emner, og hun rejser rundt i landet for at samle historier.

Hvad hun møder, er et brutalt og skræmmende kvindesyn resulterende i alt fra tvangsægteskaber til voldtægt og kvinder, der ikke må sove i huset (huset er selvfølgelig forbeholdt mænd og sønner). I bogen videregiver hun et udpluk af disse historier, mens hun på samme tid fortæller sin egen historie. Det er gruopvækkende, men meget vigtig, læsning.

Kinas

Bedømmelsen

Som dansker kan det være meget svært at forstå og forholde sig til en opvækst i Kina. Selvom vi ofte mindes om, at ikke alle kvinder har samme rettigheder og fordele som de danske, så er det ikke noget vi forholder os meget til i hverdagen.

Denne bog formår at sætte gang i mange tanker, og fik mig til at værdsætte min frihed (og muligheden for at spise et æg, når jeg har lyst – og ikke kun, hvis jeg har født en søn).

Jeg efterlades med et håb om,  at flere og flere kinesiske kvinder får lov (og tør) dele deres historier – både for deres egen skyld, men også for deres døtre og børnebørn, der forhåbentligt kan se frem til en bedre og mere oplyst verden.

Xinran har skrevet flere bøger, bl.a. Tabte døtre, og jeg skal helt sikkert udforske hendes forfatterskab yderligere. I første omgang vil jeg forære min svigerinde Kinas Døtre juleaften (ja, altså ikke som julegave vel – der får hun andre ting), og håber hun får den samme store læseoplevelse som mig.

Forfatter: Xue Xinran

Oversætter: Poul Bratbjerg Hansen
Udgivet: 2003
Forlag: Rosinante
Sidetal: 255

 

Leave a Reply