HomeBoganmeldelser Lad os håbe på det bedste

Lad os håbe på det bedste

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

En autobiografisk debut

Carolina Setterwall er født i Sverige, har studeret medier og kommunikation og har arbejdet i bl.a. musikbranchen. Hun bor i dag i Stockholm med sin søn, og debuterer nu med den autobiografiske bog. For da hun selv uventet mistede sin partner, hjalp ingen af de gængse sorgbøger – hendes sorg passede ligesom ikke ind i nogen af kasserne.

Carolina havde en blog, og den brugte hun til at dokumentere rejsen – fra enlig til par, fra forældre til enlig mor og alt det ind i mellem. Det har givet bogen en helt speciel stemme, at den fremstår usminket og uredigeret. Dette er den brutale sandhed – forbered dig på en følelsesladet rejse …

Handlingen
Det er en helt normal morgen. Endnu en nat har Carolina sovet sammen med sin otte måneder gamle søn, mens  hendes mand Aksel har sovet i soveværelset. Men med et ændrer hele verden sig – for da hun vil vække Aksel er han død. 34 år gammel, uden varsel og uden hende sovende ved hans side.
Bogens første del skildrer timerne og dagene lige efter døden. Om hvordan man reagerer, når ens verden falder fra hinanden, men man alligevel skal tage sig af sin søn. Og om den opståede skyldfølelse der overvælder Carolina – for var det i virkeligheden ikke hende, der pressede Aksel ind i døden?
Langsomt oprulle deres fælles historie, fra det første intense møde hvor hun forelskede sig ved første blik. Men Carolina og Aksel er meget forskellige mennesker. Hun er den kontrollerende, planlæggende og udførende type, der kæmper med at få en fast plads i Aksels liv. Han har det svært med ændringer, især når tingene efter hans synsvinkel fungerer godt. Efter hans død begynder Carolina at reflektere over, om hun tvang ham til en udvikling han slet ikke var parat til – og på en meget vellykket måde beskriver hun, hvordan forholdet bliver mere og mere slidt.
Bogens anden del er fokuseret på det fremtidige liv som enlig mor, og hvordan man håndterer sorgen på både egne og barnets vegne. I en dagsbogslignende form berettes om dagene, ugerne og månederne efter tabet, om familie og venners reaktioner og om at finde tilbage til livet. Om hvordan man håndterer en ny kærlighed, om det overhovedet er tilladt – og hvad der sker, når hun pludseligt selv befinder sig samme sted som Aksel lige inden hans død.
Carolina
Bedømmelsen

Nogle gange er det svært helt præcist at definere, hvorfor en bog fanger læseren – men fange, det gør denne bog altså. Det er en meget stærk fortælling, der må have krævet en stor del mod at udgive. Knivsskarpt portrætteres sande følelser og tanker, også i de tilfælde hvor det ikke sætter Carolina i et godt lys.

Jeg efterlades med det indtryk, at skrivningen har hjulpet Carolina med at bearbejde det skete og løbende har fortolket historien undervejs i processen – Også med hendes egen efterfølgende refleksion og vurdering af tidligere handlemønstre. Måske har hun lært noget om sig selv. Bogen udstråler under alle omstændigheder en autencitet man sjældent finder i dag.

Sproget er meget enkelt og byder på interessante analyser af forholds udvikling og indbyrdes magtkampe. Derudover behandles et vigtigt emne som hvordan man forklarer døden for børn. Smukt skrevet, følelsesmæssigt ladet og husløst ærlig fortælling.

Carolina

Forfatter: Carolina Setterwall

Udgivet: 2019
Forlag: Hr. Ferdinand (en del af Politikens Forlag)
Sidetal: 368

Leave a Reply