HomeBoganmeldelser Læg verden bag jer af Rumaan Alam

Læg verden bag jer af Rumaan Alam

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , , ,

Gå ikke udenfor!

Læg verden bag jer er skrevet af den amerikanske forfatter Rumaan Alam, der tidligere har udgivet de to romaner That Kind of Mother og Rich and Pretty. Han er også vært for to podcasts til Slate. Læg verden bag jer blev rost af bogkritikere og nomineret til National Book Award 2020. Filmrettighederne allerede er solgt til Netflix.

Fra bogens bagside:

Amanda og Clay er taget på ferie til Long Island, i nydelsesfuld forventning om at lægge afstand til hverdagen i New York, kvalitetstid med deres to teenagebørn og en smagsprøve på det gode liv i den afsidesliggende luksusvilla de har lejet for en uges tid.

Men en sen aften banker det på døren. G.H. og Ruth er et ældre ægtepar – det er deres villa, og de er grebet af panik. Et pludseligt strømsvigt har mørklagt Manhattan, siger de. Men herude på landet, hvor tv’et nu har sort skærm, internettet er nede, og der ingen mobildækning er, er det svært at vide, hvad man skal tro.

Kan Amanda og Clay stole på parret – og omvendt? Hvad er der sket i New York? Er ferievillaen, isoleret fra al civilisation, egentlig et ufarligt sted for de to familier? Og kan de være trygge i hinandens selskab?

Læg verden bag jer er en urovækkende pageturner om isolation og privilegier, klasse og race. Med lydhørhed, vid og elegance kaster Rumaan Alam et knivskarpt blik på den tid, vi lever i lige nu.

Bedømmelsen:

Læg verden bag jer er en dystopisk roman når det er bedst. Med temaer som digital afhængighed, hvordan vi dømmer andre og uvished, placeret af Rumaan i en skræmmende aktuel ramme. Vi drømmer vel alle om at kunne holde en pause fra dagligdagens stress og jag, og det er også vores hovedpersoners drøm og forventning. Indtil Rumaan på den mest brutale vis flår deres forventninger i små stykker, og efterlader dem i en helt ny situation.

Rumaan starter med at omfavne læserne med en følelse af feel-good, hvorefter han straks forvandler historien til noget mørkere og langt mere skræmmende: at man som moderne menneske ikke ved hvad der sker lige nu i verden. Både fysisk og psykisk er vores hovedpersoner isolerede, og nogle gange er det ikke at vide noget det mest skræmmende. Rumaan styrer derefter på glimrende vis historien videre via karakterernes inderste tanker, der afslører deres fordomme og måske endda privilegieblindhed fra de forsøgsmæssige politiske korrekte Amanda og Clay.

Strøtankerne leverer også småbidder til læserne om, hvad der egentligt er sket i verden. Manglen på detaljer om det ukendte bidrager dog stadig til den altoverskyggende følelse af trussel. Rumaan viser en stor evne for at formidle de måder vi mennesker ikke forstår hinanden på, og hvordan eks. klasse og race stadig adskiller os.

Plottet var genialt fundet på, og dette i sig selv burde give bogen en høj karakter. Desværre havde jeg til tider problemer med skrivestilen og det komplekse sprog. Det ødelagde mit læseflow flere gange, og det er altså en skam for en bog med stort et potentiale.

Læg verden bag jer vil ikke være en bog der tiltaler alle læsere, ligesom nogle evt. vil finde slutningen utilfredsstillende. Jeg kan dog ikke forestille mig andre måder Rumaan kunne have endt bogen på. Jeg vil dog opfordre alle til at give bogen en chance. Om ikke andet, så for at få en godt grundlag til at reflektere over egne handlinger i bogens miljø.

Læg verden bag jer

Forfatter: Rumaan Alam

Oversætter: Lisbet Kjær Johansen
Udgivet: 2021
Sidetal: 297

Leave a Reply