19 august, 2018
Længsel af Anders Harbo
Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: Anders Harbo, biografisk roman, Historie, historisk roman, Længsel
——————————- REKLAME*—————————————-
En kærlighedshistorie fra 1. verdenskrig
Anders Harbo har i familiens gemmer ca. 85 postkort – sendt mellem to personer over 10 år, fra ca. 1904 til 1914. Disse postkort har dannet grundlaget for hans biografiske roman Længsel, der i en blanding af fiktion og facts beskriver hans morfar Herlufs oplevelser – og ikke mindst forholdet til hans mormor Dagmar.
At gå på valsen er udtryk for håndværkerkulturens tradition for, at den udlærte svend rejste rundt, helst i udlandet, før han stiftede familie. Der er knyttet megen romantik til begrebet, som ganske vist rummede et betydeligt uddannelseselement, men også dækkede over arbejdsløshed og strukturelle problemer i håndværket.
Handlingen
I 1909 er Herluf 18 år og netop uddannet som konditorsvend. Ungdommens behov for udfordringer og udlængsel gør, at han ikke tager den nemme løsning og arbejdet i forældrenes konditori i Thisted. I stedet vælger han at drage på valsen selvom han derved tager længere væk fra kusinen Dagmar, som han allerede som elleveårig forelskede sig i.
I 1937 skrev Herluf i en brev til sin voksne datter: “Den vandretid jeg havde ville jeg ikke have undværet for guld. Tænk, når man vandrede ad landevejen, fløjtende og syngende uden at bekymre sig om dagen i morgen. Ja, det var herlige dage som jeg altid mindes med glæde.”
Og det er netop den i brevet nævnte vandretid der danner grundlag for bogens fortælling. En fortælling, der fører læseren gennem Europa og så langt som til USA. En læsning om muligheder, nederlag, savn og kærlighed. Og mest af alt en fortælling om længsel – længsel efter et andet liv, længsel efter oplevelser og ikke mindst længsel efter den store kærlighed.
Dagmar og Herluf , 1915.
Kilde: Andersharbo.com
Bedømmelsen
Som inkarneret krimilæser var det med en hvis tøven jeg åbnede Længsel. Ville en biografisk funderet roman overhovedet være noget for mig? Kunne dette emne bibringe mig noget? Lad mig bare sige, at alle mine tvivl blev slået i jorden – for jeg elskede bogen!
Med det nye århundredes optimisme som baggrund, er det lykkedes Anders Harbo at skabe en fortælling der levendegør Herluf og Dagmar på realistisk og flerdimensionel vis. Via fiktionens mange virkemidler har han kittet hullerne mellem de mange postkort ud med velresearchede miljøbeskrivelser, virkelige begivenheder og medrivende oplevelser. Fra kommunismes arbejderkamp til de mange amerikarejsendes søgen efter et bedre liv, føres læseren gennem en spændende del af verdenshistorien.
Underliggende gennem hele romanen er den forbudte kærlighed mellem Herluf og Dagmar. Det var også den gang ildeset med forhold mellem fætter og kusine, men selv verdenshave kunne ikke skille de to unge mennesker fra hinanden. Romanen udstråler forfatterens stolthed over sine forfædre og det mod de har udvist.
Med en fantastisk evne for billedskabende beskrivelser førte romanen mig tilbage til fordums tid – en barskere tid, men også en optimismens tid. Det var opslugende læsning, der kun kan anbefales til alle. Jeg har læst mig til, at traditionen med at gå på valsen ophørte i forbindelse med 1. verdenskrigs udbrud – så måske var Herluf en af de sidste der valgte dette.
Forfatter: Anders Harbo
Forlag: Books on Demand
Udgivet: 2017
Sider: 280
- Forbrugerombudsmanden har besluttet, at alle indlæg med sponsorerede bøger skal markeres som reklame. Dette kan man være enig eller uenig i, men faktum er at alle anmeldelser indeholder mine personlige holdninger.