HomeBoganmeldelser Lasternes tid af Deepti Kapoor

Lasternes tid af Deepti Kapoor

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

Afsavn og overskud

Lasternes tid er skrevet af Deepti Kapoor, og er hendes anden roman. Hun er født i Moradabad, Uttar Pradesh, og voksede op i Bombay, Bahrain og Dehradun – og det tager hun med ind i sine bøger.

Forlagets beskrivelse:

Storslået indisk familiesaga tilsat thriller-krydderi. Om gangstere, elskere og falske venner, drevet af forførende rigdom og skræmmende korruption.

Klokken tre en tidlig morgen i New Dehli rammer en Mercedes kantstenen i høj fart, og på et splitsekund er fem uskyldige mennesker døde. Bilen tilhører en meget velhavende mand, men da støvet efter ulykken har lagt sig, er den rige mand ikke at se nogen steder. Tilbage står der kun en chokeret tjener.

Lasternes tid er en stor episk fortælling, hvor den eksplosive handling er drevet frem af den rigdom, korruption og vold. Det kendetegner den berygtede indiske Wadia-familie – elsket af nogle, foragtet af andre og frygtet af alle. Vi befinder os i Indien i lasternes tid, hvor penge, nydelse og magt betyder alt, og familiebånd er lige så kvælende, som de er beskyttende.

Bedømmelsen:

Lasternes tid er en meget medrivende bog. Kapoor har et flot greb om den genre hun manøvrerer i, og med sin blanding af kriminalitet, intriger og familiesaga, formår hun at fange Indiens rådne, korrupte og mørke sjæl – forsøgt skjult under et tyndt lag demokratisk fernis*.

De tre hovedpersoner er alle rigt tegnede og fascinerende mennesker. Ajya (hvis vinkel jeg nød mest) bliver som ung solgt af sin mor. Han er et meget sympatisk og godt menneske, der har formået at rejse sig fra livets rystende begivenheder. Han er en stille iagttager, og gennem ham oplever vi strømningerne i det moderne Indien.

Ajay får mulighed for et nyt liv, da han ansættes af Sunny Wadia – del af den familie der reelt styrer Delhi. Intet sker uden deres samtykke – velkommen til en verden af gangstere, mordere og penge. I sin taknemmelighed udvikler Ajay sig til den perfekte ansatte: Loyal, diskret, hårdtarbejdende og villig til at gøre alt for Sunny – også selvom det kan få store konsekvenser.

Sunny Wadia er en kompleks person. Han har et foruroligende forhold til sin far, og vil gå langt for at imponere ham. Han ved godt hvordan hans far har opnået sin rigdom, men selv har han andre drømme. Men kan man få adgang til rigdom og stadig forblive et godt menneske?

Neda er en privilegeret ung naiv Delhi-journalist. Hun er ikke specielt engageret i sit fag. Hun bliver draget ind i glamourøse og kunstneriske fester med drinks og stoffer. Spækket med berømtheder og drevet af den filantropiske, protektor for kunsten: Sunny.

Vi møder også bogens sociale samvittighed – Dean Saldanha, journalist på The Post. Han skriver om de fattige og deres levevilkår i slumkvartererne og illegale bosættelser langs Yamuna-floden og andre steder i Delhi.

Historien skifter mellem synsvikler indenfor samme tidsramme og situation, og det er fascinerende at følge deres forskellige oplevelser, tanker og hemmeligheder. Der er en stor variation i deres fortællinger, og det skaber en rigtig god dynamik. Fra forskellige vinkler skildres centrale spørgsmål og de nationale spændinger plager Indien. Medskyldigheden, manglen på etik og moral, det personlige og det politiske.

Kapoors skrivestil er meget overbevisende, men desværre falder bogen til slut lidt fra hinanden. Tempo- og historiemæssigt blev fortællingen sat lidt i stå, og det hele endte med at virke en smule forhastet og kaotisk. Det er virkeligt en skam for en bog, der indtil da har været centrum for livsændrende begivenheder og komplekse intriger. Måske får vi end bedre uddybning i de kommende bøger.

Uanset hvad, så tror jeg at Lasternes tid vil tiltale læsere med interesse for meget anderledes samfund, en meget anderledes kultur og privilegieblindhed.

Lasternes tid

Forfatter: Deepti Kapoor

Oversætter: Louise Ravnild
Udgivet: 2023
Forlag:  Gutkind
Sideantal: 560
* (Jeg har rejst rundt i Indien, så jeg ved selvfølgelig godt, at det ikke er gældende for hele samfundet)

Leave a Reply