HomeBoganmeldelser Gladiator af Jens Henrik Jensen (Oxen #5)

Gladiator af Jens Henrik Jensen (Oxen #5)

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , ,

Jagten sættes i gang

Gladiator af Jens Henrik Jensen er nyeste bog i den populære Oxen-serie om den tidligere jægersoldat Niels Oxen. Tidligere er i Oxen serien udkommet: De hængte hunde, De mørke mænd, De frosne flammer og Lupus.

Fra bogens bagside:

I Gladiator er Niels Oxen modvilligt startet i behandling for den PTSD, der har plaget ham i adskillige år. Den kvindelige psykolog, der skal hjælpe Oxen, vækker en masse følelser i den gamle jægersoldat, og han indvilliger glædeligt i at være leder for en gruppe veteraner med PTSD på en overlevelsestur.

Da han kommer tilbage fra turen, venter der en glædelig overraskelse. Mossman fra PET er egentlig gået på pension, men han hjælper til på en sidste sag. De har brug for Niels Oxens overblik og efterforskningsevner i en makaber sag, hvor adskillige krigsveteraner er blevet likvideret rundtomkring i landet.

Da han indvilliger i at hjælpe, bliver han genforenet med Margrethe Franck som han tidligere har arbejdet sammen med, og de to går i gang med efterforskningen. Det forløber dog ikke uden problemer, og snart er Niels Oxen forsvundet, og Margrethe indleder en desperat eftersøgning. Det bliver hurtigt et kapløb med tiden og et spørgsmål om liv eller død.

Bedømmelsen:

Gladiator byder på et skønt gensyn med de gennemgående karakterer, og lader os desuden møde både nye og ældre bekendtskaber. Det føles som at møde gamle venner, og som sædvanligt fremstår de både levende og realistiske. Jens Henrik lader os følge begivenhederne gennem flere karakterers øjne, og det giver et velafrundet og dynamisk eventyr.

Der ligger tydeligvis en meget grundig research som grundlag for skrivningen, og Jens Henrik udvikler derfor første del af historien med en detaljegrad der i mine øjne tager overhånd. Det skaber en meget langsom start på fortællingen, og er også med til at gøre bogen længere end den reelt kunne have været.

Det er i bogens andel del at spændingen får lov til at udfylde sig i fuldt flor, og det i grad der er meget mere makaber og mørk end vi tidligere har set det. Oxen presses helt til sin yderste grænse, og det beskrives levende og meget skræmmende. At han samtidigt kæmper med de tilbagevendende mareridt – De syv – gør slet ikke sagen bedre.

Plottet er utroligt godt opfundet, og det flydende sprog samt de korte kapitler driver læsningen helt naturligt fremad. At Jens Henrik så også har formået at krydre fortællingen med skønne drys af humor og stikpiller vedrørende storpolitik, det gør ikke historien dårligere.

Jeg syntes ikke Gladiator er seriens stærkeste bog, men den er absolut et bekendtskab værd.

Gladiator

Forfatter: Jens Henrik Jensen

Udgivet: 2021
Sidetal: 464

Leave a Reply