1 oktober, 2018
Max, Mischa og Tet-offensiven
Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: C&K Forlag, dannelsesrejse, Emigrant, Johan Harstad, kunst, Max, Mischa og Tet-offensiven, Politikens forlag
Johan Harstad
Max, Mischa og Tet-offensiven er ikke Johan Harstads første forsøg udi litteraturen. Allerede som 22-årig debuterede han med novellen Herfra bliver du bare ældre. I 2005 udgav han roman Buzz Aldrin, hvor blev du af? Derudover har han skrevet flere teaterstykker og været ansat ved det norske nationalteater.
Max, Mischa og Tet-offensiven har været længe ventet, og har høstet fantastiske anmeldelser.
Handlingen
Året er 2012. Den 35-årige Max sidder og tænker tilbage på sit liv. For hvordan endte han egentlig her: på bagsædet af en bil, en desillusioneret teaterdirektør. Som 13-årig blev han tvunget til at forlade vennerne og barndomshjemmet i Norge. Han er aldrig vendt hjem – og nu er det måske for sent. Måske er han nu amerikaner.
Det har været en lang vej fra det stille kvarter i Stavanger, et kvarter hvor alle veje og alle mennesker var velkendte. Fra opvæksten med de tidligere kommunistiske forældre og med et billede af Vietnam-krigen stærkt inspireret af Apocalypse Now. Fra ankomsten til Long Island til nu, hvor Max reflekterer over sit liv, venskaber og den intense, men problematiske, kærlighed til den syv år ældre billedkunstner Mischa.
Med mange metaforiske sidespring funderer han over, om emigrationen til Amerika er den vigtigste årsag til hans ustabile identitet. Vi føres gennem nye gader, til skolen, hvor venskabet med den jødiske Mordecai ændrer hans liv, til det første møde med den karismatiske Mischa. Vi følger familien gå i opløsning, da det nye liv ikke lever op til forventninger for nogle af dem.
Ændring gennem kunst
Men via teateret og kærligheden til Mischa føres de ud over stepperne og ender bl.a. i New York hos Maxs onkel Ove. Eller Owen hedder han nu, for også han har forsøgt at skifte ham fra norsk til amerikansk – et skifte, der bl.a. medførte deltagelse i Vietnam-krigen. Ove, der måtte kæmpe med at løsrive sig fra noderne, og lære at spille med følelse. Ove, der bare ville spille jazz.
Kunstneriske, parmæssige og venskabelige udfordringer følges, gerne fortolket gennem forskellige kunstarter. En teaterdirektør, en skuespiller, en billedkunstner og en musiker – hver især skaber deres frygt deres kunstneriske udtryk. Alle oplevelser beskrives i en syndflod af metaforer og i et sprog fyldt med storslåede billeder. Ikke kun de enkelte skæbner, men også historien om et samfund i stor forandring.
Hvor længe kan man blive væk, før det er for sent at tage hjem?
Bedømmelsen
Max, Mischa og Tet-offensiven er en meget udfordrende bog. Udfordrende på grund af den kringlede sætningsopbygning, udfordrerne på grund af dens koblinger til andre kunstværker og udfordrende i dens møder med andre kunstformer. Men den er også smuk, betagende og tankevækkende.
Sproget er smukt og fyldt med stille detaljer og flygtige nuancer. Johan Harstad imponerer med sin evne til at anvende metaforer, og dermed skabe de mest stemningsmættede oplevelser – både i teaterets, billedernes og musikkens verden. Hvordan det er lykkedes ham at flette scener fra Apocalypse Now ind i hele handlingen er fascinerende.
Bogen indeholder det hele: den smukke kærlighedshistorie, den skræmmende krig, hjerteskærende rejse mod døden og orkanens Sandys hærgen af New York. Det er store temaer bogen behandler: Flugt eller svigt af idealer, mødet med kunsten, vennen, kærligheden og det ikke at kunne finde tilbage til sine rødder. En politisk betragtning af både Amerika og Norge krydret med popkulturelle referencer og kulturelle indspark, der sagtens kan drages paralleller til i dag.
Fra Vietnam-krigen til 11. september over bankkriser og bådflygtninge – alt skildret knivskarpt og detaljeret, specielt med fokus på hvordan store begivenheder påvirker alle mennesker. En ambitiøs roman, der dog til tider forsøger at favne for meget.
Det er en krævende bog, en bog der fortjener fordybelse og tid – men mest af alt, er det en fantastisk fortælling.
Bogens omslag fortjener en linje for sig selv: Det er skabt af fiktive plakater for Maxs teateropsætninger, Owens jazzkoncerter, Modecais film og Mischas kunstværker.
Forfatter: Johan Harstad