HomeBoganmeldelser Miraklernes nat af A.J. Kazinski

Miraklernes nat af A.J. Kazinski

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

Gensyn med Niels Bentzon

Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich, der gemmer sig bag navnet A.J. Kazinski, er efterhånden nået til 5. bind om gidselforhandleren Niels Bentzon og hans kone, astrofysikeren Hannah Lund. Også denne gang beviser makkerparret, at en medrivende krimi sagtens kan forholde sig til både en hæsblæsende efterforskning og livsrelevante overvejelser.

Handlingen

Hannah Lund er en meget rationelt kvinde. Der findes ikke det fænomen, der ikke har en videnskabelig forklaring – indtil man befinder sig på dødens tærskel. Hannah nægter at dø på et kedeligt dansk hospice, og er draget mod sydfranske Lourdes på jagt efter et mirakel.

I Danmark har Niels Bentzon opgivet jobbet som gidselforhandler, i håbet om at han og børnene kan få en mere rolig hverdag, når Hannah ikke er mere. Niels kæmper med sorgen og fortvivlelsen, og presset bliver ikke mindre, da en ung gymnasielærer findes myrdet i en kælder på Nørrebro. Sagen ligner umiddelbart et banalt knivdrab, men hurtigt afsløres det at offeret har været korsfæstet.  Niels indleder nu jagten på en nådesløs morder, mens han hele tiden frygter det sidste opkald fra Hannah.

Politiets efterforskning flettes på fascinerende måder sammen med Hannahs sidste rejse, da mordsagen peger i retning af en fanatisk kristen drabsmand. For at hjælpe Niels må Hannah drage til Jerusalem og følge Jesus’ sidste rejse på Via Dolorosa – kan Hannah finde de afgørende spor, der kan sikre pågribelse af drabsmanden? Og finder Hannah det mirakel, der kan bringe hende hjem til Niels og børnene?

Niels Via Dolorosa

Bedømmelsen

Selvom det i 5. bind af en serie kan være svært at finde på flere spændende detaljer, så er det endnu en gang lykkedes makkerparret at skrive en meget medrivende fortælling. Som det er set i deres tidligere bøger, bydes der ikke kun på en godt sammenskruet krimidel men også på behandling af vigtige emner som tro, mirakler og fanatisme. Dermed opnør læseren fuld tilfredsstillelse af krimigenet, mens Hannahs (både fysiske og personlige) rejse udfordrer hjernen og læserens holdninger til livets sidste tid.

Plottet fremstår både originalt og meget velgennemtænkt. Sproget er fængende, omend det grundet bogens valg af emner ikke nødvendigvis er letlæseligt. Man bør unde sig selv tid til refleksion undervejs i læsningen, og nyde hvordan det på bedste vis er lykkedes at skildre Hannahs tanker på værdig vis. At indkoorporere et til tider tabubelagt emne som døden på så en smuk måde,  uden at det bliver for sødsuppeagtigt, det er tegn på et stort talent.

Miraklernes Nat er smuk, grusom, spændende og oplysende på én og samme tid. Jeg efterlades med en følelse af, at Miraklernes nat var et farvel til Niels Bentzon. Cirklen er sluttet, men jeg håber at A.J. Kazinski har flere gode læseoplevelser på tegnebrættet (eller skrivemaskinen, om du vil).

Forfatter: https://da-dk.facebook.com/A.J.Kazinski/
Forlag: Politikens Forlag
Udgivet: 2017 
Sider: 448

 

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply