HomeBoganmeldelser Den 5. plage af Lotte Petri

Den 5. plage af Lotte Petri

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

Imponerende debut

I 2007 var Lotte Petri marketingschef i en stor organisation, da hun valgte at tage springet og blive forfatter. Og det viste sig at være det rigtige valg, for det første forlag skrev hurtigt under på kontrakten. I 2009 kunne Lotte så udgive den stadig meget relevante Den 5. plage, som følger veninderne Selma og Lisa, der indvikles i en hektisk terrorsag. Bogen høstede stor ros blandt anmeldere og læsere, og Lotte blev indstillet til Danske Banks debutpris.

Handlingen

Selma er forsker, og arbejder som chef for Biologisk Terror Beredskab. Her er hun en del af Overvågningstjenesten, der holder et vågent øje med smitsomme epidemier. Endnu en weekend med den unge kæreste, Kim, ryger i vasken, da Selmas kollega, Sabine, endnu en gang melder sig syg. Selma er skuffet, og overvejer om Sabine ikke snart skal fyres – men næste dag findes Sabine myrdet i Københavns Havn.

Det sidste livstegn fra Sabine er en mail til Selma. Mailen indeholder kun et enkelt ord: Antrax. Er ordet en advarsel om en af de mest frygtede sygdomme i verden – eller en del en del af den mere eller mindre vittige mail korrespondance, der har floreret mellem kollegerne?

Selmas veninde, Lisa, arbejder på et reklamebureau, hvor hun har stor succes. Ingen af kollegerne kender dog hendes hemmelighed: at hun slet ikke er den, hun giver sig ud for at være. Lisa er det navn hun valgte, da hun skabte sig en ny identitet. En identitet hun håber kan skjule hende fra den voldelige og psykopatiske ægtemand.

Da Lisa tager til Tyskland, for at mødes med en meget stor ny kunde, ved hun ikke at hun er på vej ind i løvens hule. Men hvordan kan dette møde hænge sammen med et planlagt terrorangreb mod Danmark? Hvem er det, der samtidigt opstiller interne fælder for Selma på instituttet, og hvorfor begynder Kim pludseligt at opføre sig så mærkeligt?

Det er et kapløb med tiden, når Selma med kollegerne skal forsøge at forhindre terrorangrebet, mens Lisa forsøger at gemme sig for den psykopatiske ægtemand.

Lisa Selma

Bedømmelsen

I starten introduceres læseren for mange fakta vedrørende bakterier, overvågning og epidemier, og jeg blev lidt bekymret for om bogen ville blive for faktuel. Dette skete dog gudskelov ikke, og det er lykkedes Lotte Petri at blande fakta og spændende fiktion i en medrivende blanding.

Tempoet er højt, men læseren holdes hele tiden på rette spor. Spændingen er intens og plottet fremstår meget realistisk og velgennemtænkt. Desuden bærer det tydeligt præg af, at Lotte Petri må have foretaget en tilbundsgående research forud for bogen, og det betaler sig virkeligt.

Personskildringerne er gode, og læseren møder mange forskellige mennesketyper. Alle fremstår de realistiske og specielt kommer man godt ind under huden på Selma og Lisa. Sproget er flydende, og Lotte Petri formår at skabe en stemning, der konstant fastholder læseren i et jerngreb. Bogen er fuld af overraskelser, hvilket er medvirkende til at skabe en ren page turner.

Bogen behandler flere væsentlige temaer, herunder terror og biologisk krigsførelse, men også den skruppelløse medicinalindustri, der ikke skyer nogle midler for at tjene penge. Temaerne er jo desværre ikke blevet mindre relevante siden bogens udgivelse. I december 2017 fandt myndighederne antistoffer mod miltbrand hos en nordkoreansk soldat – enten fordi han har været udsat for smitte, eller fordi han er blevet vaccineret. Hvordan denne nordkoreanske borger så er kommet i kontakt med miltbrand, ja det får vi nok aldrig af vide.

Den 5. plage efterfølges af bøgerne:

  • Vand til blod
  • Sort død
  • Hvidt snit

Desuden introducerede Lotte Petri i 2017 en ny hovedperson, nemlig retsantropologen Josefine Jespersen. Det skete i bogen Djævlens værk, som du kan læse min anmeldelse af her:

Djævelens værk af Lotte Petri

Tak til forfatteren for anmeldereksemplaret – du kan finde hendes hjemmeside herunder:

Forside

Forfatter: Lotte Petri
Forlag: AGJ Consult ApS
Udgivet: 2009
Sideantal: 415

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply