HomeBoganmeldelser Mord på Øen af Marianne Cederwall (Karlsson & Fridman #1)

Mord på Øen af Marianne Cederwall (Karlsson & Fridman #1)

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

Fra drøm til mareridt?

Mord på øen er første bog i Marianne Cedervalls Karlsson & Fridman-serie. Der er udkommet yderligere to bind i serien: Med døden til bords og Det forladte hus.

Forlagets beskrivelse:

Anki Karlsson flytter til Gotland, efter hun for nyligt er blevet enke. Hun udlever en gammel drøm og køber to islandske heste for at nyde den smukke natur og tage hul på et nyt kapitel i sit liv. Men Anki når knapt at pakke ud, før idyllen krakelerer. Nogen vandaliserer kirken, en hest bliver forgiftet i Ankis stald, og da et lig af en kvinde bliver fundet i hendes have, bliver mistanken rettet mod hende.

Sammen med den pensionerede kriminalkommissær Tryggve er Anki fast besluttet på at finde ud af, hvem der forstyrrer freden i den normalt så fredelige lilleby. De er et umage makkerpar, men det viser sig, Anki har sans for opklaringsarbejdet. Ingen af dem havde imidlertid forestillet sig, hvor farlig en opgave de har kastet sig over. For hvem i den lille charmerende landsby har motiv til at dræbe?

Bedømmelsen:

Mord på øen er en meget letlæst og underholdende krimi. Den er sat i hyggelige rammer, byder på et enkelt plot og et begrænset persongalleri med interessante karakterer. Der er en Midsummers Murders stemning over det, selvom Mord på øen til tider ”kammer over” og bliver næsten for kæk og hyggelig.

Plottet fremstår gennemtænkt, og der drysses løbende små nye spor ud til læseren og Anki – og det er jo altid en fordel, når en forfatter formår at løbe om hjørner med en. Sproget er letlæseligt og flyder godt. Specielt under miljøbeskrivelserne kommer det til sin ret, for man efterlades med et rigtigt godt billede af Mullvad.

Anki er en interessant og tiltalende karakter. Her har Marianne skabt en person, som de fleste læsere vil kunne relatere sig til, og hun ankommer skønt til byen både munter og fordomsfri. Det er dog ikke alle indbyggere, der møder hende med åbne arme – for nogle ting skal helst holdes skjult.

Mysteriet i sig selv er ganske spændende, men det er ikke det der driver bogen. Udvikling af relationer, fortiden (og dens betydning for nutiden) og forholdet mellem Anki og Tryggve, er det der driver handlingen frem.

Mord på øen engagerer sine læsere, uden dog at byde på stor kunst. Men er du på udkig efter noget spændende, underholdende og let fordøjeligt, så er du kommet til det rette sted.

Mord på øen

Forfatter: Marianne Cederwall

Oversættere: Ninna Brenøe
Udgivet: 2023
Forlag: Cicero
Sidetal: 336

 

Leave a Reply