HomeBoganmeldelser Mormor dansede i regnen af Trude Teige

Mormor dansede i regnen af Trude Teige

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , , ,

Kærlighedens helbredende kraft

Mormor dansede i regnen er den første af Trude Teiges bøger der oversættes til dansk. Trude Teige er norsk forfatter, uddannet oversætter og journalist. Hun debuterede som forfatter i 2002, og har skrevet en række romaner og krimier.

Fra bogens bagside:

Et stærkt familiedrama om kærlighed og svigt i krigens kølvand. Baseret på den tragiske historie om den østtyske by Demmin, hvor hundredvis af borgere i 1946 begik selvmord, da russerne indtog byen.

Den unge kvinde Juni har arvet sine bedsteforældres hus og drager derfor tilbage til den lille ø, hvor hun er vokset op. Mens hun går og rydder op i huset, falder hun over et billede af sin mormor sammen med en tysk soldat og et brev, hun skrev i 1946. Brevet er stemplet i Tyskland. Juni har aldrig hørt noget om, at hendes mormor skulle have været i Tyskland lige efter krigen, og hun beslutter sig for at grave lidt i mormorens historie.

Jagten på sandheden fører Juni til Berlin og videre til en lille by, som blev del af den russiske zone, da Tyskland overgav sig. En by, der gemmer på et helt forfærdeligt stykke krigshistorie, som alle gerne vil glemme. Og Juni forstår nu, at hendes mormor hele livet har båret på en forfærdelig fortid, der også har haft betydning for Juni selv og hendes mor, Lilla.

Mormor dansede i regnen er en stærk fortælling om tre generationer af kvinder, og hvordan fortielser kan have følger i mange generationer. Men først og fremmest er det en fortælling om kærlighedens helbredende kraft.

Bedømmelsen

Mormor dansede i regnen er historisk spændingslitteratur baseret på sande historier og faktiske hændelser. En roman der udforsker nogle af de emner, vi måske ikke tidligere har været så opmærksomme på. Romanen består af to parallelle spor, et nutidigt og et fremtidigt – og sammenkoblingen mellem de to perioder er ganske veludført.

Som jeg tit har oplevet det i romaner med to tidsspor, så var det den historiske del der fangede mig mest. Denne fremstod meget realistisk og brutal. Derimod fik jeg til tider følelsen af, at den nutidige del var lidt for konstrueret og til tider næsten chick-lit sukkersød. Der var dele, hvor tingene og udviklingen gik lige glat nok.

Trude har gjort et stort forarbejde, og det fremgår tydeligt af fortællingen. Bogen bygger på en historikers interviews med mange af de norske ”tyskerpiger” – den der valgte at rejse til Tyskland med deres tyske ægtemænd efter krigen, og som derved mistede deres norske statsborgerskab. (28 norske mænd, der giftede sig med tyske kvinder, mistede ikke deres statsborgerskab).

Bogen er medrivende og til tider meget barsk, men virkeligheden er nu nogle gange barsk, og det nytter ikke noget at gemme på de grusomme oplevelser. Ved at få den frem i lyset, kan man måske forhindre, at det sker igen. Og dette skildrer Trude i en skrivestil præget af autencitet og med sans for detaljerne. Afsløringen af familiens historie giver Juni en erkendelse af, at noget kan gå i arv uden at man ved det. Netop derfor er det vigtigt at kende sin og familiens historie.

Bogen er både gribende, interessant og lærerig. En velskrevet historie om skyld, skam, hemmeligheder og kærlighed.

Mormor dansede i regnen

Forfatter: Trude Teige

Udgivet: 2021
Oversætter: Anne Matthiesen
Forlag: Alpha Forlag
Sidetal: 320

Leave a Reply