HomeBoganmeldelser Ni liv af Emelie Schepp

Ni liv af Emelie Schepp

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

Livets skumle bagside

Ni liv er sjette selvstændige bind i Emelie Schepps internationale bestsellerserie om den sammensatte anklager Jana Berzelius og hendes mørke fortid.

Emelie Schepp (f. 1979) er opvokset i Motala, Sverige. Hun arbejdede tidligere som tekstforfatter og projektleder i reklamebranchen, indtil hun i 2013 brød igennem med debutromanen ’Mærket for livet’.

Fra bogens bagside

En tidlig morgen i april deles en optagelse af en ung mand på YouTube. Han er stærkt forkommen og har sprængstof spændt fast til sin overkrop. Det lykkes politiet at identificere stedet, men de når ikke frem før det er for sent, og bomben springer. Det er det fjerde medlem af det kriminelle netværk Komados som mister livet på kort tid. Men er der virkelig tale om samme gerningsperson?

Politiinspektør Mia Bolander får hjælp af den nye opklarer Patrik Wiking til at opklare forbrydelsen. Deres største udfordring er at ingen i det kriminelle miljø vil tale med dem. Ingen har hørt eller set noget, og da Jana Berzelius drages ind i efterforskningen forstår hun alene, at sagen har direkte forbindelse til hende selv. Som anklager har det altid været hendes opgave at beskytte sandheden, men nu får hun hjælp med at skjule den fra uventet hånd.

Ni liv er en højaktuel spændingsroman om vold og bandekriminalitet, og om de kræfter som er på spil når nogen for enhver pris vil skjule noget. Det er sjette bog i serien om Jana Berzelius.

Bedømmelsen

Ni liv er med til at understrege hvorfor Emelie tre år i træk har vundet prisen som Årets svenske krimiforfatter. Som i de tidligere bind finder vi i Ni liv to parallelle handlinger. En forbrydelse og opklaringen af denne, samtidigt med at vi lærer Jana Berzelius nærmere at kende.

Bogen udstråler at Emelie har valgt et emne hun selv finder fascinerende. Forbrydelserne er altid velbeskrevne og flot beskrevet, men det er Emelies karakteropbygninger og fascinerende persongallerier der virkeligt hæver bøgernes niveau.

Det er barske temaer bogen præsenterer læserne for, f.eks. bandekriminalitet og hvor svært det kan være at slippe ud, når man først en gang er blevet involveret. Også hvordan bandemedlemsskab påvirker den nærmeste familie er et gennemgående emne, og bogen miljøbeskrivelser fremstår realistiske og autentiske.

Handlingen involverer mange forskellige karakterer, men det er ikke noget der skaber forvirring hos læserne. At der er tale om serie gør, at hovedpersonerne kan udvikles løbende, og igen lærer vi mere om de enkelte karakterer handlemåder og bevæggrunde. I de første bøger fremstod Jana som stiv og firkantet, men i bind fem begyndte hun at vise sin mere personlige side.

Jana er succesrig, selvstændig og fysisk stærk, men hendes mørke fortid griber nogle gange fat i hende og får hende til at handle – ikke altid inden for lovens grænser. Og måske er det netop hendes dobbelte natur der tiltrækker så mange læsere. Under alle omstændigheder leverer Ni liv endnu et godt udtænkt plot og en medrivende handling.

Hvis du er til voldsomme krimier med skæve karakterer, der til stadighed træffer beslutninger præget af voldsomme fortider, så vil Emelies bøger helt sikkert være noget for dig.

Seriens rækkefølge:

1. Mærket for livet

2. Hvide spor

3. Ondt blod

4. Fars dreng

5. Mester Jakob

Ni liv

Forfatter: Emelie Schepp

Oversætter: Nanna Lund
Udgivet: 2021
Sidetal: 360

Leave a Reply