HomeBoganmeldelser Nordisk vildt af Daniel Dencik

Nordisk vildt af Daniel Dencik

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , ,

Nordisk vildt

Nordisk vildt er det oprindelige. Det der var, før alt andet trængte sig på. Det der var, før menneskets destruktive natur overtog – og forandrede alt. Men måske er det ikke for sent at rette op på tingene?

Daniel Dencik har studeret filosofi, skrevet masser af essays, instrueret dokumentarfilm og debuterede for et par år siden som spillefilmsinstruktør med filmen Guldkysten. I Nordisk vildt har han valgt at lade jagt, jægere og vildt danne kulissen for grundlæggende overvejelser om liv, relationer, død og broderskab.

Handlingen

Som børn var de to tvillingebrødre Silas og Elias nærmest uadskillelige. Opvæksten var hård og udfordrende, mens de to brødre gjorde deres erfaringer indenfor bl.a. satanisme. Men kærlighed og had er tæt forbundet, og omstændighederne har gjort, at de i de sidste 15 år har prøvet at undgå hinanden.

Elias har fået kernefamilie med hustru og barn. Den hustru, som egentlig skulle have været Silas’. Han er forsker på Niels Bohr Instituttet, men er også meget opslugt af familiens jødiske rødder. Silas forsøger at flygte fra civilisationen efter flere udsendelser som soldat. Efter en lang periode fyldt med stoffer, forsøger han nu at genfinde Nordens vildhed i skovene omkring familiens nedslidte gods.

I pinsen insisterer familien på at besøge Silas. På at invadere hans skove, hans drømme, hans frihed. Der er mildest talt en akavet stemning, men Silas har en god forbindelse til nevøen Sebastian. Derfor er det også Sebastian han tager med på jagt. Ikke reel jagt, men mere en søgen efter det vilde. Men Elias slår følge med dem – og pludseligt er alt ændret!

Nattens begivenheder vil for altid ændre de involverede mennesker – ekkoet af to skud hænger i luften. To skud, to mennesker, to liv.

Nu fortæller jeg det hele

Nordisk vildt

Bedømmelsen

Allerede bogens omslag afslører, at der her ikke tale om en helt almindelig bog. At bruge Cathrine Raben Davids smukke maleri med de fantastiske farver afslører, at dette er en roman på flere planer. Nordisk vildt rummer nemlig det hele: forbrydelse, tilgivelse og straf. Kærlighed, jalousi og had.

Daniel Denciks filosofiske baggrund benægter sig ikke, når han i lyriske vendinger tager læseren med på en rejse gennem det danske landskab. De eksistentialistiske tanker flyder udover siderne som honning, når han sætter de to brødre i moralske dilemmaer. Henvisninger til metafysik og ortodokse fortolkninger kan til tider være en smule langtrukne, men det opvejes af de mest fantastiske naturbeskrivelser, der gentage gange hensætter læseren til heden.

Fremstillingen af godset som ruinen, der tidligere har haft bedre dage (det oprindelige), er en glimrende metafor for brødrene der begge er ruiner på hver deres måde. En understimulerende barndom har skabt en skønsom blanding af dysfunktionelle men alligevel kompetente mennesker. Skabt som to dele af et hele, men alligevel så forskellige. Silas hører til i den gamle muld, mens Elias svæver på de gamle jødiske trosretninger. Men måske er de inderst inde mere ens end de tror?

Det er en ambitiøs roman, der forsøger at udforske en masse. Fra esoterisk religion til oprindeligt råvildt tvinges læsere med på en rejse, der efterlader dem lidt klogere på alt fra jagt til Kabbala. Det er udfordrende, men anbefalelsesværdig læsning.

Nordisk vildt

Forfatter: Daniel Dencik

Udgivet: 2018
Sidetal: 488

 

Leave a Reply