HomeBoganmeldelser Opklaret – Drabschefens erindringer

Opklaret – Drabschefens erindringer

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , ,

Jens Møller Jensen

Jens Møller Jensen startede i politiet i 1981 og har være vidt omkring i sin karriere. Siden 2011 har han besat stillingen som drabschef i Københavns Politi. Lederen af Afdelingen for Personfarlig kriminalitet har i sin mangeårige karriere stiftet bekendtskab med de mørkeste sider af det danske samfund, og i bogen fortæller han om nogle af de mest højtprofilerede sager indenfor de sidste 8 år.

Han håber på, at et større indblik i politiets arbejde og forskellige arbejsmetoder i alvorlige sager, kan hjælpe borgerne med at føle sig mere trygge. Han håber også at mere fokus på, hvor lidt alvorlig kriminalitet der trods alt findes i Danmark, kan skabe ro i befolkningen. Det er i sagens natur kun et mindre udpluk af hans mange arbejdsopgaver vi får et indblik i i bogen – men fælles for dem alle er, at de har vakt befolkningens interesse.

Medforfatter Stine Bolther er også erfaren udi kriminalstoffet. Som journalist, tv- og radiovært samt medforfatter til en lang række bøger, har hun opnået stor erfaring indenfor rets- og kriminalområdet. Følg med dem begge ned i motorrummet, og få et lille indblik i store sagers opklaring.

Handlingen

Det var en veloplagt og veltalende drabschef der indtog scenen en lørdag på BogForum sammen med Stine Bolther. Anledningen var udgivelsen af deres fælles bog: bogen Opklaret – en drabschefs erindringer.

Jens Møller Jensen

Jens Møller Jensen har om nogen set skyggesiden af livet, for det er ikke for sarte sjæle at være ansat i Afdelingen for personfarlig kriminalitet. Fra et-benede bombemænd over skudte kollegaer på Christiania til ubådsdrabet, tager han læserne med ind bag efterforskningen. Bogen graver dog et spadestik dybere, for det er ikke kun spektakulære sager den omhandler. Man får også et dybere indblik i mennesket Jens Møller Jensen – for hvordan tackler man egentlig det, at arbejdsdagen roterer omkring om barsk pædofilisag, mens der stadig skal handles ind til aftensmaden?

En stor efterforskning medfører ofte svære overvejelser og afgørende valg – valg, der skal træffes mens hele Danmarks øjne hviler på efterforskerne. Det er store tanker og følelser, der skal tackles i jagten på gerningsmændene, og alle har forskellige måder at koble af: For Jens Møller Jensen er det naturen med jagt og hund, der tømmer hjernen og giver et frirum.

Bogen krydres med små beretninger fra de mere morsomme indslag i arbejdslivet – f.eks. kan du læse om, hvordan Jens Møller var medvirkende til at sikre Herreys koncert.

En interessant beretning, der løfter lidt af sløret for de tanker der ligger bag efterforskningsmæssige tiltag, og samtidigt skildrer det svære skel mellem nøgtern efterforsker og empatisk kontaktperson til pårørende.

Bedømmelsen

Virkelighedens sager, True crime, har altid indeholdt en vis fascination. Uanset hvor blodigt, brutalt eller voldsomt eks. et drab er, så kan man være sikker på at avisernes salgstal stiger. På samme måde ses oftere og oftere problemer med tilskuere der tager billeder, eks. ved færdselsuheld. Og det kan være svært at vurdere grænsen for, hvor meget offentligheden egentlig bør vide. Personligt har jeg det svært med offentligheden til tider overvældende interesse med de bloddryppende detaljer, men der kan, som her, være andre grunde til at indvie udenforstående i sagerne.

Opklaret – drabschefens erindringer er en interessant bog forfattet i et sobert og nøgternt sprog. Der svælges ikke i bloddryppende detaljer, men der lægges heller ikke skjul på nogle af de mere rystende aspekter af nylige sager.  Jens Møller Jensen besidder tydeligt et kæmpe engagement og en passion for sig fag – og vi har her med en mand at gøre, der kan sit kram.

Der er stort fokus på den holdindsats der ligger bag en succesfuld opklaring. Det er ikke nok med en god drabschef, for sagerne opklares ikke uden et team af dygtige og dedikerede efterforskere, kriminalteknikere, obducenter osv. Alle er nødvendige for at fremskaffe alle nødvendige brikker i sagernes puslespil. Læserne efterlades med et godt indblik i de mange overvejelser og metoder der findes i en efterforskning, ligesom man bliver mindet om, at bag enhver god efterforsker findes et helt almindeligt menneske. Bogens fortælling hæves med de mere underholdende og personlige indslag.

Tavshedspligten

Der er ingen tvivl om, at bøger vedrørende true crime udgives i stærkt stigende antal. Men det er først indenfor de senere år, at vi ser anmeldelser om overtrædelse af tavshedspligten. Og jeg syntes det er en vigtigt debat, hvor det afdækkes hvor grænsen går mellem information til offentligheden og detaljer der bør skjules. De anmeldte forfattere har alle en høj troværdighed i offentligheden, men hvad sker der med den troværdighed, hvis de mistænkes for at lække detaljer for økonomisk vinding eller spot light? Jeg har læst Opklaret med borgernes øjne og finder ikke nogle afslørende detaljer – men det opfattes måske anderledes af politiøjne. I hvert fald følger jeg troligt sagen, og venter på den endelige afgørelse.

I andre miljøer kan overtrædelse af den uskrevne tavshedspligt få store konsekvenser. Og det skete netop  for nyligt for tidligere bandeleder Nedim Yasar. Efter at han tog springet væk fra bandemiljøet, har han oplevet trusler mod ham selv og hans familie. Og den 19. november, efter en reception i forbindelse med udgivelse af bogen Rødder – En Gangsters Udvej, blev han skudt i København og afgik senere ved døden. Det er en verden de færreste af os stifter bekendtskab med, men det viser at vi til stadighed har brug for folk som Jens Møller Jensen.

Jens

Forfattere: Jens Møller Jensen og Stine Bolther

Udgivet: 2018
Sidetal: 352

Leave a Reply