HomeBoganmeldelser De store stjerners tid af Finn Weidemann

De store stjerners tid af Finn Weidemann

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

Fortidens synder afsløres

De store stjerners tid er nyeste roman fra Finn Wiedemann. Finn er uddannet Cand. Mag og har en ph.d. i kulturanalyse. Han har efterhånden mange romaner i sin portefølje, og på en eller anden måde trækker de alle på hans egne erfaringer.

Fra bogens bagside:

Året er 1975, og det er sommeren, hvor der bliver sat varmerekord i Danmark. Ved Holstebro viser termometret 36,4 grader. Rabalderstræde strømmer ud gennem højtalerne, og Jan drømmer om den blonde Mette, hvis far er politibetjent. Men der kastes mørke skygger ind over den lyse sommer, og da Jan og Mette er ude at gå tur med Jans hund, gør de et makabert fund i en nærliggende skov.

Mange år senere får Jan en opringning fra Mette. Hendes far ligger for døden og vil afsløre en hemmelighed. Hvad var det egentlig, der skete dengang tilbage i sommeren 1975? Og er det for sent at ændre sit liv?

“Når vi vågner i morgen tidlig, så begynder der et nyt kapitel i vores liv. Vi har tilbragt ti år med de samme 25 mennesker. Nu bliver vi spredt som stjernerne på himlen.” Jeg pegede op på de lysende lanterner, som fulgte os på vej. ”Det er de store stjerners tid.”

Bedømmelsen

De store stjerners tid er en bog, der på smukkeste vis maler et billede af den daværende ungdoms liv og udfordringer. En brandvarm sommer, hvor fremtiden ser lys ud, men hvor der også stilles store udfordringer – og hvor uventede hændelser kan vende det hele på hovedet.

Miljøbeskrivelserne fremstod så levende, at jeg næsten kunne dufte den danske sommeraften, og det flydende sprog fangede mig fra første side. Selvom jeg først er født i 1975, var der mange ting jeg kunne nikke genkendende til og smile af (det må være mine ældre brødres indflydelse).

Det var tiden hvor man sagde Jolly til sin cola og Nej til atomkraft, men også med nye samlivsformer, der udfordrede de herskende normer. Tiden, hvor der endnu engang viste sig en generationskløft på trods af de evigt tilbagevendende emner. Det skildres fint uden at overskygge den jordbundne skildring af det normale liv med deres eget sprog, den seksuelle besættelse og spændingen ved det lokale mord. Der er den forventede spænding i mordet opklaring, men det var nu de unges udvikling og udfordringer, der tiltalte mig mest – måske fordi de er så godt og levende skildret.

Jeg vil ikke klassificere bogen som en decideret kriminalroman, men mere en form for dannelsesroman med et krimi islæt. Til gengæld er krimiplottet rigtigt godt bygget op. En glimrende bog, der vil tiltale de fleste læsere.

De store stjerners tid

Forfatter: Finn Weidemann

Forlag: Brændpunkt
Udgivet: 2021
Sider: 228

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply