HomeBoganmeldelser Senere af Stephen King

Senere af Stephen King

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

.Gave eller forbandelse?

Senere er skrevet af Stephen King, der næppe behøves beskrives yderligere. For Kings mange fans, og et godt sted at starte, hvis man er ny i det store forfatterskab.

Forlagets beskrivelse:

At stå ansigt til ansigt med sine dæmoner, er nogle gange en del af det at blive voksen.

Jamie Conklin er søn af en hårdtarbejdende alenemor, og det eneste, han egentlig ønsker sig, er en almindelig barndom. Men Jamie er ikke noget almindeligt barn. Han ser, hvad ingen andre kan se, og ved, hvad ingen andre kan vide. Og da politiet skal bruge hans hjælp til at fange en morder fra den anden side af graven, opdager Jamie præcis hvor høj prisen for hans evner i virkeligheden er.

Med ekko af Kings klassiske roman It – Det onde, er Senere en skrækindjagende og bevægende roman. Om tabt uskyld og kampen mod det onde, uanset hvilken maske det gemmer sig bag.

Bedømmelsen:

Senere er et rigtigt godt eksempel på Kings evne til at skrive ud fra børns perspektiv, og det giver bogen et helt særligt præg. Han udviser en kæmpe forståelse for den menneskelige natur, og det er nok en af grundene til, at han formår at skabe så troværdige karakterer.

I Senere blander han det følelsesmæssige med det mørke paranormale, og noget af det mest skræmmende er troværdigheden. Hans beskrivelser af dele af efterlivet virker uhyggeligt plausible. Og så fandt jeg forbindelsen til It – Det onde meget vellykket.

Jamie er en meget tiltalende karakter. Han er smart, kærlig og har en fantastisk humor. Dog bærer hans sprog til tider præg af at være en smule for voksent – altså hvor man lidt tænker over, om en 10-årig rent faktisk ville bruge specifikke vendinger og sætninger. Det er dog absolut ikke noget der ødelægger læsningen.

Jamies forhold til sin mor og dybden af dette er smukt uddybet, og King viser igen sin evne til at beskrive komplicerede familieforhold. Jamie har accepteret, at hans evne er en naturlig del af ham selv. Han har lært at navigere mellem det normale liv og evnens uforudsete hændelser. Hans mor skræmmes dog af hans evne, og vil helst ikke tale om den – indtil hun en dag får brug for den.

Også en anden har desværre fået kendskab til evnen, og ønsker at udnytte Jamies evner for egen vindings skyld. Det bringer Jamie midt i et livsfarligt spil, hvor han indblandes i jagten på en farlig kriminel. Her finder man bogens vigtigste spændingselement, når man gætter på udviklingen af Jamies evne, og i hvilken retning den vil føre ham.

Senere er hjertevarm, sjov, skræmmende og nærmest et gensyn med de gode gamle dage, hvor en mere fantasyfokuseret King skabte fantastiske gyserfortællinger. Der bydes på masser af action og uventede drejninger, og alle elskere af en horrorbaseret coming of age fortælling bør læse den. Men husk: Gaver kan også være en forbandelse…

Senere

 

Forfatter: Stephen King

Oversætter: Jakob Levinsen
Udgivet: 2023
Sidetal: 304

Leave a Reply