HomeBoganmeldelser Spionen af Paulo Coelho

Spionen af Paulo Coelho

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

———————————————————-Anmeldereksemplar————————————————————–
Kontroversiel kvinde – og spion?

15. oktober 1917 blev Mata Hari henrettet i Frankrig. Var hun den udspekulerede spion hun var anklaget for at være eller var hun et offer for sin tid? Blev hun brugt af magthaverne for at fjerne  opmærksomheden fra krigen og dens ofre?

Her i 100-året for hendes henrettelse, er det netop ovenstående Paulo Coelho satte sig for at udforske – og spørger man ham, er der ingen tvivl: Mata Hari var forud for sin tid og skilte sig ud som en selvstændig kvinde. Netop dette dannede grundlag for hendes store succes – men var måske i sidste ende også det, der kostede hende livet.

Fra misbrugt kvinde til feteret femme fatale Mata Hari

Spionen starter stærkt med beskrivelsen af Mata Haris henrettelse. Allerede her vises den styrke, der har været kendetegnende for hendes liv, da hun møder døden med åbne øjne. Men hvordan endte en ukendt hollandsk pige med at blive henrettet i Frankrig?

I sin celle sidder Mata Hari og skriver til sin forsvarer, mens hun reflekterer over sit liv. Læseren lærer om hendes opvækst i Holland og om flugten fra hendes liv, via ægteskab (der kommer i stand via en annonce) der fører hende til Java og Sumatra. Ægteskabet er langt fra lykkeligt, og Mata Hari må efterlade sin datter og finde nye måder at overleve på.

Hun ankommer til Paris uden penge eller uddannelse, og må derfor udnytte det eneste aktiv hun besidder: Sit udseende. Det er her hun forvandler sig til Mata Hari: berømt kurtisane med højtstående elskere og en eksotisk (om end opdigtet) fortid. Hun chokerede, fascinerede og tryllebandt mænd. men hun overskred også mange kulturelle normer.

Mata Hari

Mata Hari

Som Mata Hari bliver ældre, bliver det sværere og sværere at fastholde publikums interesse. Derfor tager hun imod et glimrende tilbud fra Tyskland. Men 1. verdenskrig rammer og hendes verden er for altid forandret. Hun må ty til andre metoder for at overleve – men om hun reelt ender som kontraspion, må være op til enkelte læser at beslutte. Faktum er, at hun havde tætte relationer til højtstående embedsmænd på begge sider af krigen, og rejste frem og tilbage mellem Frankrig, England og Spanien for at møde med indflydelsesrige personer.

Bedømmelsen

Selvom Paulo Coelho ikke har erfaring med at bygge sine historier op omkring en reel historisk skikkelse, så fornægter hans skrivestil og sætningskonstruktion sig ikke. Spionen er meget velskrevet, og sproget flydende som Seinen i det før-krigs Paris han maler et fantastisk billede af.  Han formår at give et billede af en kvinde, der var meget mere end den berømte forfører, men en kvinde der gjorde det der skulle til for at overleve.

At bogens tredje del omhandler Mata Haris forsvarers brev til hende, giver et godt afrundet billede af historien. Dog havde jeg gerne set mere om perioden fra skilsmissen til Mata Haris ankomst på scenen – om de forsøg hun gjorde på at tjene penge på en respektabel måde (undervise i klaverspil, give tysktimer osv.). Men som bogen er nu, kan man opfatte Mata Hari på to måder: som den feministiske forkæmper, der ønskede at gøre op med datidens normer, eller som en kvinde der kæmper til det sidste for overlevelse.

Bogen er hurtigt læst – og så alligevel ikke. For den sætter tanker i gang om, hvordan det eksotiske altid har fascineret og skræmt os som mennesker – og hvordan reaktionen på det fremmedartede kan være skæbnesvanger.

Fire stjerner

Forfatter:  Paulo Coelho

Oversætter: Annelise Skov
Udgivet: 2017
Sidetal: 174

Leave a Reply