HomeBoganmeldelser Sten saks, papir af Alice Feeney

Sten saks, papir af Alice Feeney

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , ,

Sandheden kommer frem

Sten, saks, papir er skrevet af Alice Feeney, der til dagligt arbejder som journalist. Bogen er hendes fjerde, og er ved at blive indspillet som serie for Netflix.

Forlagets beskrivelse:

TI ÅRS ÆGTESKABTI ÅR MED HEMMELIGHEDER OG EN BRYLLUPSDAG, DE ALDRIG VIL GLEMME

Tror du, at du kender den person, du er gift med? Så tænk dig om en ekstra gang …

Der har længe været noget galt mellem hr. og fru Wright. Arbejdsnarkoman og manuskriptforfatter Adam Wright har levet med ansigtsblindhed hele sit liv. Han kan ikke genkende familie eller venner, knap nok sin egen hustru.

Hvert år på deres bryllupsdag giver parret hinanden små gaver – papir, læder, træ, bronze – og hvert år skriver Adams hustru et brev til ham, som hun aldrig lader ham læse. Før nu.

Da Adam og Amelia vinder en weekend til Skotland, er det måske lige, hvad deres ægteskab har brug for. De ved begge, at denne weekend vil have stor betydning for deres ægteskab, men det er ikke tilfældigt, at de har vundet dette ophold. Nogen lyver, og nogen ønsker ikke, at de skal leve lykkeligt til deres dages ende.

Bedømmelsen:

Sten, saks, papir er en meget velskrevet og foruroligende fortælling. Hvad man i starten kunne forveksle med en anstændig og interessant roman, forvandlede sig smukt til en medrivende og skræmmende thriller. Man er slet ikke i tvivl om, at vi her har at gøre med en ekstremt kreativ forfatter.

Bogen veksler mellem forskellige perspektiver, og det fungerer rigtigt godt. Tre perspektiver fra upålidelige og snedige karakterer. Blandet kapitler fra Adams perspektiv og Amelias perspektiv er der jubilæumsbreve, som Adams kone skriver til ham. Adams ansigtsblindhed tilføjer på en flot måde ekstra dynamik til fortællingen. Langsomt, men sikkert, får vi et mere nuanceret indblik i karaktererne, og det gør at man hele tiden ændrer holdning til både personer og bogens kommende udvikling. Jeg var også imponeret over karakterarbejdet – alle hovedpersonerne var bare så interessante og unikke.

Stemningen var fantastisk skabt. De fjerne omgivelser i Skotland, den brutale snestorm og det ombyggede kapel var alle med til at bygge et ildevarslende lag. Det romantiske tilflugtssted forvandles hurtigt til en form for rædselskabinet. Atmosfæren emmede af ondskab og mørk stemning. Det var næsten som om at kapellet og dets omgivelser blev en karakter i sig selv.

Plottet var rigtigt godt udtænkt. Historieopbygningen og den støt stigende spændingskurve var velkonstrueret, og de mange tvists holdt mig fanget fra starten. Alice Feeney hævede fortællingen med gode observationer om det gode og dårlige i mennesker, og ikke mindst hvad store hemmeligheder kan medføre. Absolut en læseværdig bog.

I sten, saks, papir er der kun én vinder.

Sten, saks, papir

Forfatter: Alice Feeney

Oversætter: Annemette Goldberg
Udgivet: 2022
Forlag: Zara
Sidetal: 334

Leave a Reply