HomeBoganmeldelser Stille skrig af Katja Ranvits

Stille skrig af Katja Ranvits

Comments : 2 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

I skovens dybe, stille ro

Stille skrig er Katja Ranvits’ romandebut, mens hun tidligere har skrevet en del digte og noveller. Det er første bind i en planlagt serie filosofiske spændingsromaner med pædagog Cecilie Knudsen i hovedrollen.

Katja er uddannet cand.pæd. i pædagogisk psykologi, og er allerede i gang med næste bind i serien om Cecilie, nemlig Larmende stilhed.

Handlingen

Pædagog Cecilie Knudsen er glad, da hun skal møde på nattevagt på Solvang Behandlingscenter. Hun nyder de fantastiske omgivelser, og selve arbejdet med dets helt specielle tilgang til patienterne, passer helt perfekt til hendes filosofi. Men denne nat skal blive alt andet end fredelig…

Fundet af en brutalt mishandlet kvinde ryster hendes verden, og bringer fortidens spøgelser frem i lyset. Kvinden er for skrøbelig til at blive flyttet, hvorfor hendes behandling skal ske på Solvang. Som en del af behandlingen skal Cecilie læse højt for kvinden, og vælger at gøre det fra kvindens fundne dagbog.

Men dagbogen indeholder rystende detaljer så ufatteligt grusomme, at Cecilie har meget svært ved at rumme dem. Langsomt afsløres en af Danmarkshistoriens største kidnapningssager, og en verden hvor ondskaben ruger. Og ondskaben lever stadig, for der er mange der ikke vil slippe den fundne kvinde. Og mens ondskabens kulde langsomt svøber sig omkring Cecilie, vender fortidens spøgelser tilbage for fulde drag – for de er heller ikke færdige med hende.

Bedømmelsen

Katja Ranvits har med denne debut skabt en fortælling, der med sin udpenslede ondskab måske vil ryste nogle læsere. Desværre fremstår den også ganske realistisk, og det er vigtigt at vi ikke lukker øjnene for livets barske realiteter – hvor meget de end frastøder os.

Persongalleriet var bredt og meget velbeskrevet. Bare samspillet mellem Cecilie og behandlingscenterets forstander, psykolog Hanne Mynte, var fascinerende læsning. Cecilie fremstod som en meget levende og realistisk person, hvis fortid har skabt en skrøbelig karakter. De udfordringer hun konfronteres med, var godt beskrevet og man kunne som læser sagtens sætte sig i hendes sted.

Sproget er som udgangspunkt flydende og letlæseligt, men til tider træder Katjas uddannelse lidt for meget i karakter. Hun ønsker tydeligt at bibringe læserne en større forståelse for sagens psykologiske aspekter og karakterernes handlemønstre, og det er en fornuftig tanke – men det kan enkelte steder godt tage overhånd. Her er det dog vigtigt at huske, at bogen ikke præsenteres som en krimi, men mere som en filosofisk spændingsroman, og som sådan byder den naturligt på nogle andre vinkler end de klassiske krimier.

Stille skrig er en flot debut, der udfordrer læseren med sine udpenslede rædsler og en virkelighed, der ligger udenfor de rammer og normer vi normalt kender til.

Cecilie

Forfatter: Katja Ranvits

Udgivet: 2019
Sidetal: 284

2s COMMENTS

2 thoughts

Leave a Reply