HomeBoganmeldelser The power of the dog af Thomas Savage

The power of the dog af Thomas Savage

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , ,

De skjulte sider

The power of the dog er skrevet af Thomas Savage, og er i 2021 filmatiseret af Jane Campion med bl.a. Benedict Cumberbatch, og Kirsten Dunst i hovedrollerne. Da bogen i 1967 udkom vakte den stort postyr i USA. For os læsere i dag vil den næppe chokere på samme måde.

Forlagets beskrivelse:

The Power of the Dog er Thomas Savages mørke, poetiske fortælling. Om livet i en lille by i begyndelsen af det 20. århundrede.

De to brødre Phil og George ejer den største ranch i Montana. Phil er den begavede, mens George trasker bagefter. Phil er høj og kantet, George er tæt og stille. Phil er en brillant skakspiller, interesseret i litteratur og en uovertruffen historiefortæller; George lærer langsomt, og har dedikeret sit liv til forretningen. De sover i det samme rum, de delte som drenge, og sådan har det været i 40 år. Da George uventet gifter sig med en ung enke og tager hende med til ranchen, indleder Phil en kamp for at ødelægge sin brors nye kone. Men striden udvikler sig drastisk…

Fra de første linjer til den overvældende afslutning er The Power of the Dog en gribende og kompleks fortælling fra start til slut.

Bedømmelsen:

The power of the dog er en fantastisk bog, der udfolder et psykodrama så flot, at det vil hænge ved hos læserne i lang tid. Beskrivelser og opbygning af karakterer er dybt og behændigt, selv sidekaraktererne, som Roses ubrugeligt venlige tidligere mand eller Edward Nappo, hvis historier er flettet gennem fortællingen. Det giver bredde og sammenhæng til en historie, der ellers kunne have fremstået en smule isoleret.

De to brødre er meget forskellige. Peter besidder en udtalt arrogance, mens George helst bare vil leve i fred. Derfor accepterer George uden indvendinger Phils væremåde og hans beslutninger. Men den fine balance rykkes, da George gifter sig og Phil ikke længere ene kan bestemme over sin bror. Phil må indse, at han måske har været mere afhængelig af George end han troede. George viser, at han er mere egnet til at fungere i nutiden, og det er en skræmmende indsigt for Phil.

Phils eneste valg (efter hans egen mening) er at slippe af med Rose og Peter. Hans beslutning om at fordrive Rose fra ranchen – gennem subtilt, men vedvarende følelsesmæssigt misbrug – er så velbeskrevet, at man sagtens kan se begge sider af sagen levende. Den måde Phil vælger at behandle Roses søn, Peter, er en slet skjult reaktion på Phils fascination (og tiltrækning) af den feminine dreng. Umiddelbart repræsenterer Peter alt hvad Phils foragter ved tøser og tøsedrenge. Hvad Thomas Savage glimrende beskriver, er en fascinerende blanding af powerplay og kærlighedshistorie.

Der er vist ingen tvivl om, at Phils latente homoseksualitet spiller en stor rolle i bogen. Han er absolut fortællingens mest komplekse karakter, og hans vidt forskellige sider er perfekt afbalanceret.

Det er dog ikke det eneste velbeskrevne emne, for den store forskel mellem de to brødres normer ønsker er absolut også et gennemgående emne. Dynamikken mellem dem rystes, da George pludseligt bryder ud af deres faste mønster, og på denne måde fletter Thomas Savage to vigtige fortællinger sammen. Her behandles både bristede illusioner og knuste drømme.

The power of the dog er absolut en læseværdig bog, selvom de emner den behandler nok ikke vil få samme effekt på nutidens læsere som de tidligere.

The power of the dog

Forfatter: Thomas Savage

Oversætter: Steffen Rayburn-Maarup
Udgivet: 2022
Forlag:  Klim
Sidetal: 250

Leave a Reply