HomeBoganmeldelser Tilbage til Mandalay af Rosanna Ley

Tilbage til Mandalay af Rosanna Ley

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , ,

——————————————————————— REKLAME —————————————————————————–

Om uendelig kærlighed, at gøre op med fortiden og udnyttelse af et land

Under sin opvækst har Eva Gatsby været meget tæt knyttet til sin morfar Lawrence. Gentagne gange har hun hørt hans historier om det sagnomspundne land Burma og byen Mandalay. Trods årtiers adskillelse har landet aldrig forladt hans tanker. Hun har dog aldrig fået den fulde historie om hans oplevelser før og under 2. verdenskrig. Men da Eva af sit arbejde bliver bedt om at tage til Mandalay, beslutter Lawrence at det er på tide at gøre op med fortiden. Hverken Lawrence eller Eva havde næppe forudset, at rejsen ville få livsomvæltende konsekvenser.

Lawrence har en cirkel der skal sluttes, og Evas rejse er den oplagte mulighed for at sikre dette. Hans højt elskede chintz skal genforenes med sin tvilling i Myanmar. Chintzen modtog Lawrence af sit livs store kærlighed Maya, da han drog af sted for at kæmpe i 2. verdenskrig. Men måske har Lawrence også nogle ting i England, der kunne trænge til at blive reddet.

Mandalay forfører

Med sit kaotiske væsen samt forførende dufte og lyde, varer det ikke længe før Burma er trængt ind under huden på Eva – præcis som det skete for hendes morfar, for så mange år siden. Men alt er ikke hvad det umiddelbart ser ud til, og under overfladen findes pengegriske, hensynsløse mennesker der, uden respekt for det smukke land, vil gøre hvad som helst for penge. Landet bærer stadig præg af imperiets besættelse, og mens der drives rovdrift på landets ressourcer, forvinder uvurderlige kulturgenstande i stigende grad.

Mens Eva forsøger at finde Maya, og returnere chintzen, involveres hun i handel med falske aktiviteter. Men hun lærer også om bristede illusioner, og at gøre det bedste for dem man elsker – på bekostning af en selv. Eva havde ikke forudset den store betydning rejsen ender med at få – for hende selv, to familier og fortiden.

Burma

Kilde: Tucan Travel

Bedømmelsen

Tilbage til Mandalay er en meget smuk og velskrevet bog. Beskrivelserne af landet er fængende og man føler sig hensat til et helt andet miljø, omgivet af farver, dufte og lyde. Billedsproget er meget levende, og man fristes til at pakke kufferten med det samme. Introduktionen til burmesisk kultur og de tidligere kongelige familier er meget spændende.

Brugen af flash-backs, hvor man skiftevis følger Eva og Lawrence, fungerer rigtigt godt, og man får hele tiden afdækket nye lag i den fascinerende historie.  Det lykkedes Rosanna Ley på succesfuld vis at væve fortiden og nutiden sammen i bogen. Samtidigt lærer man en del om imperiets besættelse og udnyttelse af dets kolonier, ligesom man lærer om nye dele af 2. verdenskrig.

Karaktererne er så sympatiske, at man ikke kan lade være med at holde af dem, og deres udvikling gennem bogen er troværdig.  Der var en af kærlighedshistorierne der ikke virkede så troværdig i starten (hvilken skal selvfølgelig ikke afsløres her), men alt i alt var det gribende læsning, og jeg ser frem til at læse mere fra Rosanna Leys hånd.

Fire stjerner

http://www.rosannaley.com/.

Tak til Forlaget Bazar for anmeldereksemplaret.

Oversætter: Annemette Goldberg
Udgivet: 2017
Sidetal: 571

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply