HomeBoganmeldelser Uden for lands lov og ret af Henrik German (Tabernes klub #1)

Uden for lands lov og ret af Henrik German (Tabernes klub #1)

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , ,

En overraskende blanding

Uden for lands lov og ret er skrevet af Henrik German, og er første bind i hans serie Tabernes klub – En gruppe umage individer med det ene til fælles, at ingen andre i politiet vil have dem.  Jeg har hørt bogen på Mofibo.

Forlagets beskrivelse:

Tabernes klub, kaldes de, den nye afdeling i politiet, der skal være rejsehold i udkantsdanmark. Et populistisk tiltag for nogle, en undskyldning for at arkivere besværlige individer for andre.

Den første sag er tilsyneladende ligetil, en kvinde har dræbt sin voldelige mand og sig selv i en blodig familietragedie. Rejseholdet møder hurtigt modstand fra politikere, ledelse og lokale kolleger, der mener, at sagen er opklaret. Svaret må findes i et miljø af konspirationsteoretikere og frihedsaktivister, der har meldt sig ud af samfundet. Da flere medlemmer af konspirationsmiljøet begynder at dø under mystiske omstændigheder, bliver en ulmende vrede antændt i befolkningens yderkanter.

I en kamp mod uret må efterforskerne afdække sandheden, inden mistro og splittelse bliver til voldeligt oprør.

Bedømmelsen:

Uden for lands lov og ret er en flot begyndelse på en ny serie, som det vil blive spændende af følge fremover. Måske en smule bebyrdet med klassiske krimi-klicheer, men det betyder nu ikke så meget. For på andre måder fremstår bogen forfriskende anderledes.

I sagens natur kræver starten på en ny serie, at der anvendes en del tid på at opridse karaktererne. Det gør, at tempoet i starten måske ikke er det højeste, men det formår Henrik nu senere at indhente. Desuden kommer det ikke til at overskygge bogens handling, som det ellers er set andre steder.

Og holdet – det er altså fantastisk sammensat. Der er en meget stor diversitet, men det viser sig hurtigt at være en styrke. Det kan godt komme til at virke en smule ”overdrevet” med de forskellige etniciteter og personlige forhold, men det passer rigtigt godt til temaet om ”dem de andre ikke vil lege med”. De har alle deres indre dæmoner at kæmpe med, og dem præsenterer Henrik flot via intermezzoer. Her får vi indblik i de enkelte medlemmers fortid, hvilket giver os et godt indblik i deres motivation og handlemønstre.

Miljøbeskrivelserne er meget velfungerende, og jeg følte mig næsten placeret i området. Uden selv at have besøgt Brande, så er jeg efterladt med indtryk at, at Henrik har brugt sine egne erfaringer fra sin opvækst der.

Da holdet ankommer, stiller de hurtigt spørgsmålstegn ved det lokale politis afgørelse. De har mistanke om, at der ligger meget mere bag. De får opbakning fra stationslederen, men de skal yde deres ypperste fra starten. De kæmper ikke kun imod gerningsmænd, men også imod fordomme. Sættes det sammen med politiske ønsker om hurtige opklaringer og andres ønsker om nederlag, så er der ikke noget at sige til, at alle medlemmer vil forsøge at bevise deres værd.

Den konspiratoriske vinkel

Det er både underholdende og skræmmende at møde det konspirationssamfund Henrik har skabt. Om noget ser vi jo mere og mere fantasifulde teorier florere på nettet (og specielt dark web). Vi er helt ude på de yderste fløje, hvor man møder de mennesker, der vil gå meget langt for at forsvare deres idéer. Og sagen udvikler sig da også i en helt uventet retning, der ender med at ramme hele Danmark. Handlingen og tilhængernes tanker og værdier understreges flot af forskellige indlæg fra konspirationsblogs, nyhedsindslag og og mails, hvilket fremmer den realistiske tone.

Slutningen efterlod mig en smule uforløst, men jeg mistænker at det er helt bevidst fra Henriks side – en lille cliffhanger, der kan friste læseren til næste bind. Og så er der en fantastisk hund – det skader jo aldrig en bog 🙂

Det er spændende lytning med et flot og flydende sprog. Bogen er indlæst af Jesper Platz, og det gør han rigtigt godt. Han formår at bringe de forskellige karakterer til live, og det gør det nemt at bevare overblikket. Hans stemme var god til at formidle bogens miljøer, og generelt var der tale om en rigtig god lytte-oplevelse.

Uden for lands lov og ret

Forfattere: Henrik German

Udgivet: 2022
Indlæst af: Jesper Platz
Varighed: 11 timer og 45 minutter

Leave a Reply