HomeBoganmeldelser Ustyrligt blod af Robert Galbraith (Comoran Strike #5)

Ustyrligt blod af Robert Galbraith (Comoran Strike #5)

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

Ikke alt er som det ser ud til

Ustyrligt blod er femte bind i Comoran Strike serien af Robert Galbraith. Den etbenede krigsveteran Cormoran Strike er en klassisk gentleman-snushane, der har sit eget detektiv bureau bl.a. med Robin Ellacott ansat.

Handlingen

Comoran Strike er på besøg hjemme i Cornwall, da han kontaktes af en ung kvinde. Hun vil gerne hyre ham til at undersøge sagen om hendes mors forsvinden 40 år tidligere. Hun forlod sin lægeklinik for at mødes med en veninde på en nærliggende pub, og siden har ingen set hende. Der blev dengang foretaget en grundig efterforskning, og politiets konklusion var, at det højest sandsynligt var den berygtede seriemorder Creed der stod bag hendes forsvinden. Hverken Strike eller Robin mener, at de kan bidrage med noget nyt, men vælger alligevel at påtage sig sagen.

Men efterhånden som Cormoran og Robin går ind i forsvindingssagen, viser der sig også at være foregået sære ting omkring det lægehus, den forsvundne arbejdede på. Der er sågar forbindelser til nogle sadistiske gangstere fra dengang. Det, der i første omgang ser ud til at være et simpelt tilfælde af, at Dennis Creed er den åbenlyse skyldige, bliver langt mere kompliceret, når det viser sig, at de fleste mennesker omkring Margot Bamborough enten havde en grund til at dræbe hende eller muligvis var involveret i godt skjulte forhold med stofmisbrug og kriminalitet.

Så mens Strike har problemer med sin ekskæreste, og Robin prøver at få afsluttet sin skilsmisse, viser sagen sig at være meget mere kompleks. Den omfatter tarotkort, en psykopatisk morder og upålidelige vidner – og selv en gammel sag kan vise sig at være dødsensfarlig.

Bedømmelsen

Ustyrligt blod var mit første møde med Strike universet, men jeg kan sagtens forstå de gode ting jeg har hørt om serien. Jeg kunne dog godt mærke at jeg manglende en del baggrundshistorie, så gør dig selv den tjeneste at læse serien fra starten.

Forfatteren viser et af sine mest markante styrker: udviklingen og opbygningen af sine karakterer. Her får du en krimi der er langt mere karakterdrevet end efterforskningsdrevet, og det fungerer rigtigt godt. Det kan dog en gang i mellem være svært at holde styr på alle bi-personerne.

Sproget er rigtigt flot, og komplimenteres af både et glimrende hovedplot som utallige sideplots. Nogle af disse kunne efter min mening sagtens have været flyttet til seriens næste bog. Og da de meste af handlingen finder sted for 40 år siden, er en stor del af bogen dedikeret til eks. gamle politirapporter. Der er for meget genfortælling i bogen, hvor man måske i stedet kunne have vist begivenhederne.

Hovedplottet er indviklet og meget overraskende – det bød på masser af overraskende tvists, der var med til at holde læseren fanget. Den voksende karakterdynamik gav et interessant syn på menneskelige relationer, hvorunder udviklingen af Strike og Robins forhold selvfølgelig var det vigtigste.

Her er tale om en meget fængslende fortælling, hvor der spilles på mange forskellige strenge. Bogen kunne dog sagtens have været 200 sider kortere, og nogle af de mange sideplot gemt til næste bind.

Ustyrligt blod

Forfatter: Robert Galbraith

Oversætter: Agnete Dorph Stjernfelt
Udgivet: 2020
Forlag: Gyldendal
Sidetal: 960

Leave a Reply