21 juli, 2020
Vågekonen af Ellen Dahl Bang
Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: 5 poter, arv, Ellen Dahl Bang, Forlaget Brændpunkt, miljø, samfund, Vågekonen
Arv og miljø
Vågekonen er en fiktiv fortælling inspireret af Ellen Dahl Bangs hospice og plejehjemsprojekt, som hun udarbejdede sammen med en kunstmaler. Ellen Dahl Bang er uddannet cand. mag. i teatervidenskab og arbejder som skuespiller, historiefortæller, foredragsholder og underviser.
Handlingen
Når først brændevinen får tag i et menneske, så vil de gå langt for at få mere. Det gælder også Erika, der efterhånden har mistet alle sine vaskekunder og nu ikke går af vejen for at byde herrerne indenfor. Fattig og fordrukken holder hun stædigt fast i sin lille hytte i skoven – for hun ved at næste skridt er fattiggården.
Da den forhadte landbetjent en dag hiver Erika hen til en døende mands hus, kæmper hun imod med næb og klør. At skulle være vågekone er ikke noget hun har interesse i, og det er ikke nemt for betjenten at holde hende til ilden. Hun er da også meget langt fra den empatiske og tålmodige vågekone vi forestiller os i dag.
Efterhånden lærer Erika dog at acceptere sin opgave (selv om hendes forståelse for de døende aldrig bliver helt optimal). Ind i mellem våger hun dog over mennesker, der på hver deres måde har haft afgørende indflydelse på hendes liv – og disse mennesker får en noget anden afsked. Der er altså stadig dele af Erika der indeholder empati, og gennem de mange forskellige vågetimer afsløres hvordan Erika er endt hvor hun er i dag.
Måske er den fordrukne og beskidte kvinde en helt anden under overflade – måske indeholder hun faktisk en livsstyrke og evner, der kunne være udfoldet under andre omstændigheder. Men livet har ikke givet hende de rigtigt kort på hånden – kort, der ellers kunne have udviklet hende til et helt andet menneske.
Bedømmelsen
Vågekonen er en meget tankevækkende og medrivende fortælling, der dog byder på mere end sin del af skrækkelige scener. Men det er faktisk ikke en sørgelig eller deprimerende bog – for den indeholder for mange forskellige nuancer beskrevet i et meget billedskabende sprog.
At Erikas opvækst afsløres gennem gentagne tilbageblik fungerer rigtigt godt, ligesom beskrivelser af livet generelt og byens indbyggeres hemmeligheder – der skal jo gøres op med de jordlige synder inden turen går mod Vorherre. Og hvordan den enkeltes sociale status betyder meget for hvordan der siges farvel.
Bogen er holdt i et letlæseligt sprog, og forklarer på glimrende vis hvor meget indflydelse opvæksten har på vores videre udvikling. Erika har på intet tidspunkt været omgivet af kærlighed eller omsorg, og dette har medført en indbygget mistro til andre mennesker. Men det har også medført en form for indre oprør, hvor Erika uden hensyn til datidens overtro valgte at gå i en helt anden retning – og tog enhver chance livet gav hende for gevinst.
Det lykkedes måske ikke Erika at bryde den sociale arv, men bogen formår alligevel at favne livets mangfoldighed. Vågekonen er en fiktiv fortælling – men stadig en vigtig fortælling, der anbefales herfra.
Forfatter: Ellen Dahl Bang