HomeBoganmeldelser Vinterland af Kim Faber & Janni Pedersen

Vinterland af Kim Faber & Janni Pedersen

Comments : 2 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

Vinterland

Janni Pedersen er studievært samt krimi- og retsreporter på TV2. I 2018 blev hun kåret som Årets Nyhedsvært. Kim Faber er arkitekt og journalist på Politiken. Kim har tidligere skrevet en række non-fiktion bøger, men dette er hans skønlitterære debut.

Nu har de så kastet sig ud i den kriminelle verdens fiktive universer – i en hæsblæsende fortælling om ondskab, ensomhed og magtesløshed.

Handlingen

Julefreden er ved at sænke sig over Danmark, da idyllen rystes af et formodet terrorangreb. Signe Kristiansen er blandt Københavns Politis skarpeste hjerner, der samles på Politigården i jagten på gerningsmændene – de mangler bare politikommissær Martin Juncker.

Juncker sidder i den lille sydsjællandske provinsby Sandsted. Officielt for at lede en nyåbnet nærpolitistation – uofficielt, fordi han har haft de forkerte forbindelser. Sammen med den unge politiassistent Nabiha Khalid og eleven Kristoffer Kirch skal han arbejde på deres første sag – en voldtægtsanmeldelse mod nogle beboere på det nærliggende asylcenter.

Signe og hendes kolleger arbejder i døgndrift for at fange gerningsmændene, men de har svært ved at finde konkrete spor. Men da en mand genopstår fra de døde, trækker efterforskningen i en helt uventet retning.

Juncker og de andre står pludseligt midt i en dobbelt drabssag – en sag, Juncker nu skal løse med hjælp fra en traumatiseret tidligere soldat og en politiassistent med meget markante holdninger til flygtninge. At Kristoffers tidligere udsendelse til Afghanistan skal vise sig at få stor betydning for sagens udvikling

Hvem jagter egentligt hvem? Hvordan hænger de to efterforskninger sammen? Hvor mange flere skal dø, inden jagten er slut?

Juncker

Bedømmelsen

Det er altid med en hvis bæven jeg kaster mig over en bog af debutanter – for selvom de kan være vidende om krimistoffet, er det ingen garanti for deres evne til at formidle dette i fiktionens litterære univers. Men med Vinterland gjorde Faber og Pedersen al min bæven til begejstring.

Scenen sættes med et meget realistisk og skræmmende scenarie, hvor stemningen hæves af Signes personlige frygt lige efter angrebet. En tydelig research danner grundlag for en god beskrivelse af politiets dispositioner i de hektiske timer af efterforskningens indledende fase.

I et letlæseligt og flydende sprog er skabt nogle fantastiske personbeskrivelser, hvor man efterlades med følelsen af virkeligt at kende sagens karakterer. Og på en god måde er deres særlige baggrunde flettet ind i sagens udvikling.

Derudover er det på en gribende måde indflettet en smule samfundskritik, der sætter fokus på sundhedsvæsenets underbemanding og de konsekvenser dette kan medføre for både ældre og deres pårørende. Det var en interessant vinkel med det ekstra pres Juncker blev pålagt i den henseende.

Hæsblæsende spænding, godt sammenskruet plot og medrivende læsning. Jeg kan kun krydse fingre for, at Vinterland viser sig at være første bind i en serie, for jeg følger gerne Juncker, Signe, Nabiha og Kristoffer i deres videre færd.

Juncker

Forfatter: Kim Faber og Janni Pedersen

Udgivet: 2019
Sidetal: 464

2s COMMENTS

2 thoughts

Leave a Reply