HomeBoganmeldelser Døden på museet af Elly Griffiths

Døden på museet af Elly Griffiths

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , ,

Jeg elsker Ruth Galloway!

Døden på museet er fjerde bind i den fantastiske serie om arkæologen Ruth Galloway, der på sin helt egen kiksede facon tryllebinder læsere verden over. I serien er tidligere udgivet Pigen under jorden, Løgnens hus og Huset på klippen.

Handlingen

Biskop Augustine Smiths kiste fra middelalderen er blevet fundet – dog ikke hvor man havde forventet det. Selvfølgelig er Ruth Galloway inviteret til den store åbning af kisten på Smith Museum, men da hun ankommer finder hun museets kurator død. Findes der virkeligt en forbandelse, der rammer alle der forsøger at åbne kisten?

Vicekriminalkommissær Harry Nelson tror ikke på sådan noget pjat som forbandelser! Men han opdager, at museet har modtaget nogle trusselbreve, da museet bl.a. gemmer på gamle knogler. Knogler som museets ejer, Lord Danford Smiths, oldefar mange år tidligere har hjembragt fra Australien. En gruppe arbejder på at de gamle knogler skal returneres til deres hjemland.

Samtidigt flytter en ny nabo ind ved siden af Ruth. Er det mon tilfældigt at den australske Bob dukker op netop nu? Han er meget vidende om åndeverdenen, så det kan ikke komme bag på nogle at han hurtigt får kontakt til druiden Cathbad. Hurtigt viser det sig at Bob har evner, der kan ændre livet for mange af sagens involverede.

Nelsons folk er travlt optaget af at optrævle en narkoring, men de får endnu mere at se til da Nelson indlægges med en livstruende mystisk virus. Pludselig skal de nemlig også tage sig af mordet på Lord Danford Smith. Og Ruth, der ellers har travlt nok med at balancere arbejde og moderskab, skal nu også forholde sig til arkæologen Max – måske er det på tide at lukke en ny mand ind i hendes liv?

Bedømmelsen

Alle Elly Griffiths bøger burde komme med en advarsel på forsiden – for hun er en af de forfattere, der får dig til at glemme tid og sted. Hendes fantastiske skrivestil, og evne til at forene et velskrevet plot med interessante karakterer og masser af humor gør, at siderne næsten vender sig selv.

I modsætning til de første tre bind træder Ruth og Nelson lidt i baggrunden i dette bind, og det giver et større indblik i nogle af de andre karakterer. Judy og Clough træder mere i forgrunden, og Cathbad viser helt nye sider af sig selv. Det er sigende for Elly Griffiths skrivestil, at det ikke kun er hovedpersonen der udvikles løbende.

Selve kriminalsagen er krydret med en del henvisninger til arkæologi, historie, mytologi hedenske skikke og meget andet. Igen sætter Elly Griffiths fokus på et vigtigt emne som tilbagelevering af kulturelle genstande til de oprindelige ejere. Det er spændende at læse de historiske kendsgerninger og arkæologiske videnskaber, der beskrives på en måde så alle kan følge med og uden at det bliver belærende eller kedeligt.

En af Elly Griffiths største styrker, er den måde hun kombinerer åndeverdens mystiske beskeder via Cathbad med Ruths ateistiske tilgang og Nelsons skepsis overfor alt han ikke kan se eller røre. Det hele rammes ind i den barske marsk omkring Norfolk, og drysses så lige med fantastiske humoristiske indslag.

Et must read for alle krimi-elskere.

Ruth

Forfatter: Elly Griffiths

Oversætter: Lærke Pade
Udgivet: 2019
Forlag: Gads Forlag
Sidetal: 332

Leave a Reply