HomeBoganmeldelser Blomstrende syrener af Martha Hall Kelly

Blomstrende syrener af Martha Hall Kelly

Comments : 2 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

Kvinder, der ændrede verden

Blomstrende syrener er Martha Hall Kellys debutroman. En skæbnesvanger historie om tre forskellige kvinder, der for evigt forandres. Både Caroline Ferriday og Herta Oberheuser er baseret på virkelige personer, mens Kasia er baseret på Nina Ivanska: en af de virkelige ”kaniner” fra Ravensbrück, og en af de modige kvinder der hjalp med at udbrede kendskabet til lejrens rædsler.

18. juni udkommer Marthas anden bog, De forsvundne roser, der omhandler tiden omkring 1. verdenskrig.

Handlingen

Tre kvinder. Tre meget forskellige liv. Tre skæbner, der flettes sammen på tværs af tid og kontinenter.

Caroline Ferriday er societypige og tidligere Broadway skuespiller. Hun arbejder frivilligt på det franske konsulat i New York. Hendes hjerte brænder for forældreløse franske børn, og hun bruger mange ressourcer på at sende nødhjælpspakker til Frankrig. Hendes arbejde bringer hende bl.a. i forbindelse med den franske Paul, og hans opmærksomhed bringer glæde i dagligdagens pinsler. Hendes liv tager dog en drejning, da Hitler invaderer Polen og senere andre lande.

I Polen er den unge Kasia Kuzmerick midt i sin første forelskelse, men snart vil hendes hendes grundlag smuldre under hende. Et spirende bekendtskab med den polske modstandsbevægelse fører til, at hun, hendes søster og deres mor alle arresteres og sendes til Ravensbrück – Hitlers eneste koncentrationslejr udelukkende for kvinder.

Dr. Herta Oberhauser har en drøm om at arbejde som kirurg, men i Hitlers Tyskland har kvinder ikke disse muligheder. Så det er et drømmejob, da hun ansættes i Ravensbrück, og der får mulighed for at opøve sine evner. Den grusomme virkelighed chokerer hende i starten, men hurtigt får hun øjnene op for, hvor langt magt kan bringe hende.

1939 er året der for altid vil forbinde de tre kvinder. De bliver aldrig de samme igen, og deres forbindelse rækker langt videre end krigens afslutning.

Bedømmelsen

Hvis vi skal lære af historien, må vi ikke glemme den. Den skal ikke ændres eller gemmes væk, uanset hvor barsk den så end måtte være at læse om. Og Blomstrende syrener er til tider barsk læsning. Men den er også modig, oplysende, medrivende og gribende.

Med stor indlevelsesevne skildrer Martha de indespærrede kvinders oplevelser, deres angst, håb og drømme på levende, at det føltes som fortalte hun sin egen historie. Og med denne evne fremhæver hun, hvordan kvinder kan knytte bånd og finde styrke hos hinanden, selv under de værste omstændigheder. Det der rørte mig mest var de fantastiske venskaber der opstod på tværs af lejren. Hvordan kvinderne, selv under de værste omstændigheder, delte ikke kun deres smerte men også deres håb, optimisme og drømme.

At der var fokus på tre forskellige kvinder, og at fortællingen ikke stoppede ved Anden Verdenskrigs slutning, gav en spændende diversitet til læsningen. Carolines kamp for at skaffe retfærdighed for krigens ofre, Kasias kamp for overlevelse og Herthas grusomme udvikling fra fædrelandselskende ung kvinde til bestialsk monster uden evne til at se uretfærdigheden. Alle var de beskrevet med så meget autencitet og følelse, at ingen læsere kan efterlades uberørt. Martha Hall Kelly har på mesterlig vis vævet alle historierne til en enkelt, rørende og medrivende fortælling. En fortælling om mod, modstand og oprejsning.

En stærk historie.

Kasia

Forfatter: Martha Hall Kelly

Udgivet: 2018
Sidetal: 512

2s COMMENTS

2 thoughts

Leave a Reply