HomeBoganmeldelser De efterladte af Palle Schmidt

De efterladte af Palle Schmidt

Comments : 3 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , ,

Hvad den lille by skjulte

Palle Schmidt har efterhånden udgivet en del bøger i ungdomsgenren, ligesom han tidligere har udgivet tre rollespilsbøger. Han er velbevandret i krimi/thriller genren, og har adapteret krimien Den sidste gode mand af A.J. Kazinski til en graphic novel.

Med Hauge og hans oplevelse af Udkantsdanmark, bevæger Palle Schmidt sig dog videre ud i krimigenren – og han gør det på en meget vellykket måde.

Handlingen

Netop løsladt fra fængslet havde Hauge egentlig planlagt at nyde livet lidt. Men han skylder rockeren Bjarke en tjeneste – og faktisk har han ikke rigtigt noget sted at tage hen. Så han sætter kursen mod en lille nordjysk havneby for at undersøge, hvordan Bjarkes nevø kunne omkomme. Det er ikke hver dag at en elitesvømmer omkommer i en lille havnebassin.

Men hvad Hauge troede var en nem lille tjans, viser sig hurtigt at blive mere besværlig. Hauge er vant til at kunne færdes ubemærket i storbyens jungle, men her stikker han tydeligt ud. Han er ikke “en af dem” og det er ikke nemt for ham at få oplysninger. Men det virker på Hauge som om, at der ikke kun er tale om indgroet mistro overfor udefrakommende – indbyggerne virker direkte bange.

Hauge finder ud af, at der er sket flere mystiske dødsfald i byen, og at der måske ikke er tale om et idyllisk lille samfund. Måske er det i virkeligheden et truet, korrupt samfund, hvor nogle vil gå langt for at skjule fortidens rædsler?

Sagen bliver ikke bedre, da Hauge involveres med den lokale Kirstine – for også hun er underlagt samfundets uskrevne regler. Byen efterlades ændret – og måske er Hauge heller ikke længere den samme …

Bedømmelsen

Som læser falder man nogle gange i den fælde, at man kun læser bøger af forfattere man kender i forvejen, eller forfattere der har fået masser af omtale. Men nogle gange skal man huske at tage en chance med noget nyt – og det er ofte der, jeg har fået de meste fantastiske læseoplevelser. Når jeg bevæger mig udenfor min comfort zone og udfordrer mig selv på min læsning.

Normalt ved læseren hvad de kan forvente at den klassiske krimi: den lettere udslidte betjent, der gør opgør mod autoriteter og egenhændigt fanger de grumme kriminelle. Men med De efterladte har Palle Schmidt formået at beskrive livet i en trøsteløs lille by i Udkantsdanmark, hvor de vigtigste regler er de uskrevne, og  der er ikke nødvendigvis nogen vinder.

Det er forfriskende med en hovedperson, der ikke er desillusioneret betjent, men tværtimod tidligere straffet. Plottet er godt skruet sammen, og sproget flyder let henover siderne. Desuden er jeg imponeret over den måde det er lykkedes Palle at flette Hauges personlige udvikling ind i historien. Hauge får ikke kun rusket op i byens fortid, men finder også helt nye sider af sig selv.

En god læseoplevelse, der passer perfekt til en kold efterårsaften.

Hauge

Forfatter: Palle Schmidt

Udgivet: 2018
Sidetal: 230

 

 

3s COMMENTS

3 thoughts

Leave a Reply