HomeBoganmeldelser De underjordiske af Søren Marquardt Frederiksen

De underjordiske af Søren Marquardt Frederiksen

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

Når de underjordiske vækkes til live

Søren Marquardt Frederiksen er cand.mag.i litteraturvidenskab og forfatter til en række anmelderroste bøger om journalistik og retorik. I 2016 debuterede han som skønlitterær forfatter med den historiske krimi Kongens by. Senere har han udgivet Sommerramt samt Pestlægen.

Handlingen

Som drabsefterforsker er det et hektisk liv Rolf Grevling har været omgivet af i København og byens underverden. Nu er han i jagten på et enklere og mere roligt liv flyttet fra hovedstaden til Bornholms grønne bakker. Her stammer hans kone oprindeligt fra, og hun samt deres døtre falder hurtigt til.

For Rolf er der dog tale om en større omvæltning. Han befinder sig lige pludseligt ude på sidelinjen, har problemer med at forstå øens beboere og skal vænne sig til et helt nyt personale. Hurtigt får Rolf dog andet at tænke på. Da en gammel fisker findes brutalt myrdet, kaster Rolf og hans efterforskere sig straks over sagen. Allerede her oplever Rolf personaleproblemer – ikke alle vil lade sig kommandere af en københavner…

Der er ikke nogle oplagte spor, men et par dage senere findes endnu et mordoffer. Rolf tvinges til at ændre på sine første konklusioner om drabsmanden, og han indser at der kan være tråde til både øens og dens indbyggeres fortid.

Er det altid bedst at lade fortiden hvile? Eller er det nogle gange tvingende nødvendigt at grave i fortiden – og dermed afsløre hemmeligheder, der rækker langt ind i de levendes verden?

Bedømmelsen

Med De underjordiske har Søren taget springet fra Nakskovs middelalderlige krimier til Bornholms mere nutidige – selvom han dog ikke helt slipper grebet om historiens vingesus.

Bogen tager udgangspunkt i en krimiplot, men måske ikke det strammeste af slagsens. Der er givet plads til, at bogen også får lov til at ændre sig til en udviklingshistorie, og giver bogens karakterer mulighed for at udfolde sig på helt nye og uventede måder. Her fungerer Bornholm perfekt som ramme, og skaber nogle helt unikke muligheder – det giver bogen en speciel dynamik, at bogen foregår i et samfund hvor alle kender eller har relationer til hinanden.

Persongalleriet er rigtigt godt sammensat, og der er indtil flere karakterer man ønsker at lære mere om. Specielt de uundgåelige sammenstød mellem øboere og tilflyttere giver bogen et meget hverdagsrealistisk skær.

Mens læseren fastholdes i den kriminelle hovedhistorie, lader Søren fascinerende og medrivende sidehistorier udvikle deres helt eget liv. På en meget elegant måde har han eks. flette dele af de oprindelige bornholmske folkesagn ind i politiets efterforskning. På samme måde har han vist, at kulturforskelle kan række langt dybere end bare den smukke bornholmske dialekt.

De underjordiske er både barsk og underholdende læsning, og forhåbentligt er der tale om starten på en helt ny krimiserie – for både Rolf og Bornholm er absolut et gensyn værd.

De underjordiske

Forfatter: Søren Marquardt Frederiksen

Udgivet: 2020
Forlag:  Morfeus
Sidetal: 444

Leave a Reply