18 februar, 2019
Pestlægen af Søren Marquardt Frederiksen
Comments : 2 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: Historie, krimi, Nakskov, pest, Pestlægen, Søren Marquardt Frederiksen
Søren Marquardt Frederiksen
Søren har skrevet en del bøger om journalistik og retorik. I 2016 kastede han sig over skønlitteraturen og udgav den historiske krimi Kongens by. Senere har han udgivet Sommerramt, og nu kommer så Pestlægen. Handlingen i Pestlægen udfolder sig et år efter handlingen i Kongens By.
Handlingen
I det herrens år 1629 er Byfoged Povel Madsen ansvarlig for byens ve og vel. Men en dag findes liget af en ung pige i en nærliggende sø, og der er noget mystisk ved hendes død. Noget tyder på, at gammel overtro og hekseri har været indblandet – men hvad er det morderen har forsøgt at afværge?
Hurtigt går den grusomme sandhed op for Povel: Pesten har endnu engang ramt byen, der stadig lever med eftervirkningerne af sidste epidemi for fire år siden. Gudskelov har de denne gang kongens pestforordning at holde sig til, og da en omrejsende læge, Hartvig Lohmann, samtidigt ankommer til Nakskov, ser fremtiden lidt mere lovende ud.
Men lægens metoder er kontroversielle og stemmer ikke overens med kirkens forordninger. Kirken forsøger konstant at kæmpe mod de videnskabelige fremskridt, mens de enkelte borgere vil gøre alt for at redde dem de elsker – måske endda slå ihjel? Massehysteri breder sig, mens Povel og hans ansatte prøver at opretholde ro og orden – men deres tro sættes også på prøve, da deres nærmeste pludseligt er i fare.
Bedømmelsen
Jeg var fan af Sørens tidligere bog, Sommerramt, men hans historiske krimier er endnu bedre. At der er taget udgangspunkt i virkelige kirkelige optegnelser gør bare bogen endnu mere fascinerende, og det er medvirkende til at skabe en meget virkelighedstro beskrivelse af dagligdagen i 1629.
Søren har skabt en flot historisk ramme for en veludført krimi, og læseren efterlades både underholdt og måske en lille smule klogere. Det fremgår tydeligt, at der er foretaget en massiv research før skrivningen, og specielt datidens kirkelige magt og samfundsbetydning fandt jeg meget interessant. Det er tankevækkende at der stadig, den dag i dag, finder sammenstød sted mellem religiøse og videnskabelige overbevisninger.
Bogen byder også på et interessant persongalleri, hvoraf nogle vil kunne genkendes fra Kongens By. Sproget fungerer godt og flydende (selvom jeg havde svært ved at læse den originale Pestforordning af 1625 🙂 ). Alt i alt en rigtig god læseoplevelse, der efterlader forhåbninger om Sørens fremtidige historiske krimier.
Forfatter: Søren Marquardt Frederiksen
2 thoughts
Pingback: De underjordiske af Søren Marquardt Frederiksen - Cats, books and coffee
Pingback: Kongens sidste heks af Søren Marquardt Frederiksen - Cats, books and coffee