HomeBoganmeldelser En sang for de levende af Irene Scharbau

En sang for de levende af Irene Scharbau

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

En skræmmende fremtid

En sang for de levende er skrevet af Irene Scharbau, der har været redaktør af Dansk Politi, og stadig arbejder som journalist og redaktør for bl.a. fagforeninger og handicaporganisationer. Irene debuterede i 2020 med romanen Max, der også omhandlede samfundets faldgruber, stress og præstation.

Forlagets beskrivelse:

År 2055: Chris er it-specialist med en fortid i Forsvarets Center for Cybersikkerhed. Verden er presset af klimaflygtninge, og EU er i færd med at bygge en mur fra La Rochelle til Odessa. Soldater skyder alle, der forsøger at trænge ind fra det glohede Sydeuropa og Afrika.

En dag rammes hele kloden af et ødelæggende anslag. Chris forsøger at hjælpe sine venner til et sikkert sted ved Lolland. Det går slet ikke som planlagt. En sang for de levende handler om blind tro på teknologiens og elektricitetens mirakler, uforudsete, givende fællesskaber og menneskers kamp for at holde på det, de mener er deres.

Bedømmelsen:

En sang for de levende giver et billede af en både skræmmende og realistisk fremtid. Det er tydeligt at mærke Irenes journalistiske baggrund i hendes opbygning af sproget og de valgte virkemidler. En fremtid, hvor mangel på ressourcer medfører benhård prioritering.

”Prioriteringslisten var benhård. 70-årige uden forsikring fik plaster på og en tår vand. Personalet lod dem dø, hvis de ikke var i stand til at betale. Hvis børn kunne dokumentere en dansk baggrund, fik de hjælp, uanset hvad.”

Det er ikke et lovende billede Irene præsenterer som vores fremtid. De stigende temperaturer, naturbrande, tørke og stigende antal sultende mennesker, er alle ting vi allerede oplever. Men hvad, hvis vi samtidigt mister noget af det, vi alle bruger og ikke tænker over forsyningen af: strømmen.

Vi har en blind tillid til vores strømforsyning, og tænker i dagligdagen ikke på hvor afhængige vi er af den. Hvis strømmen forsvinder, hvordan vil du så bevise hvem du er? Alt er i dag lagret elektronisk, og det er nok de færreste af os, der er grundigt forberedt på et nedbrud.

Der er god grobund for refleksion, når alle pludseligt bliver sig selv nærmest. Når der pludseligt er kamp om de sidste ressourcer og rationer, hvor langt er vi så villige til at gå for at beskytte dem? Vi så det i mindre grad under den første Corona nedlukning, hvor mange uden hensyn til sygdom og medmennesker hamstrede stort.

Hele bogen er velskrevet, men fortællingen om Adi var helt speciel. Her formår Irene virkeligt at skrive billedskabende, så vi kan føle frygten, håbet og tabet. Denne del af fremstår specielt hjerteskærende, specielt fordi vi ved at sådanne ting allerede sker i dag.

Jeg tror det er de færreste der reelt vil iværksætte tiltag for at forberede sig på bogens scenarie. Det er der jo ingen grund til, vel? I et moderne samfund, vil regeringen da straks sørge for en back-up løsning – måske…

En sang for de levende

Forfatter: Irene Scharbau

Udgivet: 2022
Forlag: Indblik
Sidetal: 300

 

Bonusinfo:

A prayer for respect and humanity. I wrote this song for my novel with the same title :”A song for the living”.

Irene Scharbau – A song for the living – YouTube

Vil du læse mere om klimaforandringers dystre fremtid, og hvordan danskere ender som klimaflygtninge efter en ny idstid, så kan jeg stærkt anbefale Mali – første bind i serien Jordens klimaflygtninge. (det er ikke en fagbog, men en stærkt medrivende roman).

Leave a Reply