HomeBoganmeldelser Havunger af Helle Mogensen (Anne Lebæk #1)

Havunger af Helle Mogensen (Anne Lebæk #1)

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , ,

Vestskystens barske hemmeligheder

Havunger er første bind i Helle Mogensens Anne Lebæk serie. Helle Mogensen er kulturkonsulent, forfatter og mangeårig journalist. Hun bor sammen med sin datter på Limfjordsøen Mors i Nordjylland. Hun er optaget af mennesker, relationer – og mord.

Fra bogens bagside:

Foruroligende anderledes udkantskrimi fra nordjyske Helle Mogensen.

Anne Lebæk har levet i selvvalgt eksil i København og aldrig set sig tilbage, siden hun forlod sin vestjyske barndomsby Hvertsund. Det er femten år siden. Men nu, hvor søsteren Margit ligger for døden, er hun tvunget til at flytte hjem. Og med hende følger tragedierne.

En tidlig efterårsmorgen skyller liget af en kvinde op på stranden. Hendes navn er Christel Birkenfeldt. Hun var klient i Annes psykologpraksis, og alt tyder på, at hun er druknet ved en tragisk badeulykke eller et selvmord. Men Anne tvivler. Anne ved, at hun er nødt til at finde sandheden. Selvom hun er martret af skyld over Christels mulige selvmord, sin egen dugfriske skilsmisse og det komplicerede forhold hun har til sin mor. Og først alt for sent går det op for Anne, at svarene gemmer sig i hendes egen fortid og fatale handlinger.

Helle Mogensen er journalist og forfatter. Hun bor på Mors i Vestjylland og er vokset op i Midtjylland og Nuuk. Havunger er første og selvstændige bind i serien om den introverte psykolog Anne Lebæk, som bor i den Vestjyske fiskerby Hvertsund.

Bedømmelsen

Havunger er en flot debut, der med sit rolige tempo giver en følelse af hygge-krimi. Det er en letlæst bog, der ikke kræver for meget af sin læser, og hvis motiv sagtens kunne have været udviklet mere.

Miljøbeskrivelen af den lille by viser tydeligt, at Helle selv bor i Vestjylland. Fortællingens ramme med den vestjyske by fungerer rigtigt godt, da forfatteren kan bruge den dimension at alle kender hinanden (og måske deres hemmeligheder). Nærmiljøet fremstår meget velbeskrevet, herunder også den frustration byens indbyggere lever med grundet det manglende fiskeri.

Anne Lebæk er en ny interessant karakter i det danske krimi galleri. Hun er et forfriskende indslag – selv om hun til tider omgås lige vel lemfældigt med tavshedspligten. Det at hun ikke kun arbejder på efterforskningen men også skal forholde sig til sin egen fortid er et godt aspekt. Efterforsker Thorkild Høegh fremstod levende og realistisk. Dog virker det ret urealistisk for mig at han tilknytter Anne som konsulent på sagen. Og netop da hun officielt tilknyttes sagen, burde hun have stoppe sin private efterforskning

Helle Mogensen anvender tydeligt sin journalistiske baggrund i bogen – her tænkes specielt på hendes anvendelse af sproget. Helle har tydeligt gjort en grundig research vedrørende psykologens arbejde, psykiske sygdomme m.m. Og det er måske derfor at fakta om dette nogle gange får lov til at fylde for meget i fortællingen.

Dialogerne er gode, men nogle af dem kunne sagtens have brugt lidt mere liv. Ikke alle karakterer var lige velbeskrevede, og det er en skam når indbyggernes interne relationer har så stor betydningen for handlingen.

De mange mord (måske lidt for mange til at være helt realistisk) er ikke beskrevet på den blodige og udpenslede måde, så bogen vil specielt tiltale læsere der ikke har behov for disse detaljer. Derudover sidder man tilbage med en følelse af, at vi ikke har fået hele sandheden om Annes fortid, hvilket skaber et godt grundlag for en efterfølgende bog.

En flot debut, og jeg glæder mig til at følge forfatterens udvikling

Havunger

Forfatter: Helle Mogensen

Udgivet: 2021 (oprindeligt udgivet i 2019)
Forlag: Alpha Forlag
Sidetal: 300

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply