HomeBoganmeldelser Ingen taler om det af Patricia Lockwood

Ingen taler om det af Patricia Lockwood

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

Ekstreme kontraster

Ingen taler om det er skrevet af Patricia Lockwood, og er hendes novelledebut.

Forlagets beskrivelse:

En kvinde har høstet stor anerkendelse gennem sine opslag på sociale medier. Hun rejser verden rundt for at møde sine fans. Undervejs støder hun på det, hun kalder Portalen, hvor hun møder andre eksistenser, der beretter om verdens absurde realiteter som klimaforandringer, økonomisk usikkerhed og magtforhold.

Kvinden bevæger sig længere og længere ind i Portalen, og oplever en endeløs scroll af indlæg, der unægtelig minder om vores moderne brug af sociale medier. Langsomt overlapper den digitale verden den reelle virkelighed.

Bedømmelsen:

Ingen taler om det er en meget tankevækkende bog om et meget relevant emne. De sociale medier forbinder os i fællesskaber, hvilket vi som mennesker har behov for – men det koster. Der skabes urealistiske forventninger, og det er mere og mere nødvendigt at ”være på” for at kunne følge de nyeste trends. Nettets digitale personligheder og liv kan være vidt forskellige fra de virkelige personer. I værste fald kan man helt miste forbindelsen til det virkelige jeg.

Bogen er opdelt i to dele. Del et fokuserer på fortælleren, der bliver berømt for et simpelt tweet. For at fastholde denne berømthed, skal der bruges mere og mere tid i Portalen, hvor hun forvandler det meste til jokes. Der skal knokles for at fastholde positionen, og for konstant at navigere i den evigt stigende informationsmængde.

I del to skiftes brat spor, da vores fortæller pludseligt tvinges til at forholde sig til den virkelige verden. Da hendes familie rammes af en tragedie, er hun usikker på, hvordan man egentligt navigerer som normalt menneske. Hun husker igen, hvordan der stadig er et rigtigt liv der skal leves, og Portalen mister sin betydning. Desuden sættes hele familiens holdninger i helt nye perspektiver, da de pludseligt selv befinder sig midt i tragedien. (meget relevant set i amerikanske staters stramninger for kvinder mangel på muligheder i visse situationer). Del to fremstår mere tragisk, da den er baseret på Lockwood og hendes søster virkelige oplevelser.

De to dele er ikke sammenhængende, og det viser på en fantastisk måde, hvordan vores digitale og vores virkelige liv heller ikke altid er sammenhængende. Hvis du nogensinde har prøvet at holde pause fra de sociale medier, så vil du få meget ud af bogen (ellers får du måske lyst til en pause bagefter). Den er skrevet i de seneste års sprogbrug, og flyder over med virale tweets og forbigående internetfænomener. Den gengiver ret godt et twitter-feed i stil med hurtigt opståede tanker og humor (bare omtalerne af diktatoren får en til at smile).

Hvordan har vores interaktioner med mennesker ændret sig, sammen med den måde vi modtager det meste af vores information på? Har vi et stigende ansvar for det vi sender ud i verden? Og er vi alle opmærksomme på, at sociale medier konstant påvirker vores handlinger og opfattelser – og derfor i stigende grad anvendes i den moderne form for krig: informationskrigen?

Ingen taler om det beder dig ikke afbryde forbindelsen til de sociale medier – men den beder dig overveje, hvad der virkeligt betyder noget i dit liv.

Ingen taler om det

Forfatter: Patricia Lockwood

Oversætter: Henriette Rostrup
Udgivet: 2022
Forlag: Falco
Sidetal: 238

Leave a Reply