HomeBoganmeldelser Instinkt af Britt Nørbak

Instinkt af Britt Nørbak

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

Dømt

Instinkt er Britt Nørbaks første roman, men hun har tidligere arbejdet som ghostwriter på bogen Straffet – fra forelsket til dømt. Derudover har hun udgivet 2 bøger om kræft og tre guidebøger.

Britt er journalist, redaktør og forfatter. Siden 1997 har hun arbejdet som freelancejournalist, og fra 2012-18 var hun ansvarshavende chefredaktør hos Dansk Brystkræft Organisation.

Fra bogens bagside:

Sidste efterår fandt Danmarkshistoriens største smykkerøveri sted. Julie Røpke blev dømt for at have røvet sin arbejdsplads, landets mest velrenommerede smykkeforretning på Strøget. Sagen splittede befolkningen, for hvorfor skulle en kvinde med ren straffeattest og god økonomi begå væbnet røveri? Andre mente, at Danmark havde fået sin første kvindelige smykkerøver, der ikke angrede sin handling. En isdronning på vej bag tremmer.

Nu begynder Julie Røpke sin afsoning i landets mest sikre fængsel, der lider af underbemanding og overbelægning. Her skal hun kæmpe for en plads i hierarkiet mod den regerende ‘dronning’, men hvem kan hun stole på – og kan hun stole på sig selv?

Udenfor tremmerne har kriminalreporter Katrine Wulff bidt sig fast i Røpke-sagen, og hendes artikler besværliggør Julies ønske om at afsone under radaren. Julie gemmer nemlig på noget, hun ikke vil have frem.

Instinkt er første bind i en serie, der foregår i et lukket dansk kvindefængsel.

Bedømmelsen:

Instinkt er en spændende og interessant fortælling, sat i en lidt ukonventionel ramme: et fængsel. Hele vejen gennem bogen formår Britt, på en imponerende måde, at ændre læserens holdning fra den ene side til den anden. Er Julie skyldig? Hele tiden tvistes handlingen, og der er endda også tider hvor man ikke er helt sikker på, om man egentligt kan lide Julie eller ej. Julie er tydeligvis en kvinde med hemmeligheder, men er det godt eller dårligt?

Britt har lavet en grundig research, herunder interviews med en kvindelig indsat og at følge en kvindelig fængselsbetjent på jobbet. Det gør, at fængslets interne spændinger fremstår meget realistiske i deres gode beskrivelser, og man kan som læser næsten mærke den anspændte stemning. Derudover er eks. vinklen med de sidste mange års nedskæringer og deres konsekvenser med til at gøre bogens fremstilling realistisk.

Som udgangspunkt er det mandelige hovedpersoner der skildres i litteraturen, og det var forfriskende at det var en kvindeligt indsat vi fulgte. Julies kamp for at vænne sig til meget anderledes miljø, de udskrevne regler osv. fremstår alle velbeskrevne. Og man skal ikke tro, at de kvindeligt ansatte ikke kan være lige så brutale som de mandlige.

Bogen er skrevet i et flydende og levende sprog. Det er ikke udelukkende tunge og alvorlige scener vi mødes af, men også de mere humoristiske. Kapitlerne er korte og er med til at drive læseren frem – for man kan altid lige læse et kapitel mere. At plottet så også er velgennemtænkt, gør kun læsningen bedre. Jeg ser frem til næste bind i serien.

Instinkt

Forfatter: Britt Nørbak

Udgivet: 2021
Forlag: Byens Forlag
Sidetal: 320

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply