HomeBoganmeldelser Øjne i mørket af Robert Bryndza

Øjne i mørket af Robert Bryndza

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

Et pletskud

Robert Bryndza har tidligere mest været kendt for sine romatiske komedier, men i 2016 tog han springet til krimiforfatter. Her blev læserne introduceret til vicekriminalkommissær Erika Foster i Pigen i isen – og det var et glimrende tiltag fra Roberts side, for han har også talent for den nervepirrende spænding.

Nu er han klar med andet bind i det, der oprindeligt skulle have været en trilogi – men læserne elsker Erika så meget at sjette bind allerede er udkommet i England.

Handlingen

En velhavende læge findes død i hvad der umiddelbart kunne minde om en sexual forbrydelse. I hvert fald er han nøgen og findes med en pose over hovedet. I hans natbord findes diverse blade med homoseksuelle emner, så måske skal hans morder findes i de mere hårde homoseksuelle kredse …

Men sporene viser noget andet, for morderen har taget højde for alt. Vicekriminalkommissær Erika Foster og hendes team udfordres på alle parametre, og da endnu et offer dukker op, tyder alt på en udspekuleret seriemorder. Det eneste de to ofre har til fælles er, at de er enlige – og begge er udpeget af en skygge i natten.

Erika arbejder i døgndrift, men opklaringen besværliggøres af en forkert gerningsmandsprofil – hvilket endnu engang sætter Erika op imod politiets ledelse. Samtidigt med den opslidende jagt, nærmer det sig 2-årsdagen for Erikas mands død. Den død som hun stadig er stærkt præget af, og som hun stadig er fyldt med skyld over. Netop denne dag rækker morderen hånden ud mod Erika – måske er Erika ikke den eneste, der kæmper med fortiden …

Foster

Bedømmelsen

Med Øjne i mørket beviser Robert Bryndza at han fortjener sin plads blandt de ypperste spændingsforfattere, for bogen er et glimrende eksempel på en isnende god thriller.

Specielt skal karakterudviklingen fremhæves. En af fordelene ved en serie er netop, at man kan gå langt dybere ned i udviklingen af de enkelte karakterer og det har Robert tydeligvis haft fokus på. Ikke kun føjes der flere lag til Erikas komplekse person, men vi lærer også mere om Peterson og Moss. Resultatet er karakterer der fremstår meget levende og realistiske.

Det letlæselige og flydende sprog fanger læseren allerede fra første side. og hurtigt opsluges man i det dystre univers der er morderens virkelighed. Med kapitler der skifter synsvinkel mellem Erika og morderen er læseren hele tiden et skridt foran og sammen med det meget velskrevne plot er dette med til at øge stemningen. Derudover er det tegn på Roberts talent, at han kan få læseren til at føle med den brutale morder.

Bogen er fantastisk, måske endda endnu bedre end Pigen i isen, men opskriften er den samme. Det er ikke noget problem, men jeg ser gerne at Robert bevæger sig skridtet videre i næste bog.

Foster

Forfatter: Robert Bryndza

Oversætter: Michael Krefeld
Udgivet: 2018
Sidetal: 368

Leave a Reply