HomeBoganmeldelser Opiumskrigen af R.F. Kuang

Opiumskrigen af R.F. Kuang

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , , , ,

Hvor langt vil du gå?

Opiumskrigen er skrevet af R.F. Kuang, og er hendes debut på det litterære marked. Bogen er endt på Time Magazines liste over de 100 bedste fantasyromaner nogensinde.

Forlagets beskrivelse:

Da Rin mod alles forventning optages på Sinegard – et akademi, som uddanner elitesoldater til Imperiets fremtidige krigsførelse – forvandles glæden hurtigt til frustration, da hun mødes med foragt på grund af sin sydlige dialekt, køn og mørke hudfarve.

I sin kamp for at bevise sit værd, opdager protagonisten Rin, at hun besidder shamanske kræfter. Rin allierer sig med den finurlige, opiumsrygende professor i folketro, og hun erkender inden længe, at hun nok er den eneste, der kan redde Imperiet fra fjenderne, og at prisen for disse udødelige kræfter er højere end først antaget.

Brutal og medrivende fantasy-debut, hvor militærmagter og mytiske guder mødes i en blodig symfoni. Værket er skrevet med inspiration fra Kinas historie af den kinesiskamerikanske forfatter R. F. Kuang.

Bedømmelsen:

Opiumskrigen er en forfriskende fantasy-fortælling, der byder læserne indenfor i et helt nyt univers, placeret i en ramme, hvor inspirationen er hentet fra den kinesiske kultur og mytologi. Bogen er meget inspireret af Kinas blodige historie fra det 20. århundrede, og paralleller mellem segmenter her og virkelige begivenheder kan ses på visse punkter.

Disse afsløringer er skræmmende for en fantasyroman, men endnu mere foruroligende, når man sammenligner med kriser, som er tydelige i vores egen nyere historie. Det gør, at det er en bog der bliver hængende hos læseren længe efter end læsning.

Bogen er absolut ikke for sarte læsere, og jeg vil helt sikkert klassificeres bogen som værende til de mere voksne fantasylæsere. Det er en både spændende og meget brutal fortælling.

Verdensopbygningen er sublim, ligesom dybden af nationens historie, religioner og praksis er fantastiske. Vi får en virkeligt imponerende detaljegrad om krig og strategier, hvilket hele tiden gav mening for plot og karakterer – og generelt skabte en følelse af autencitet. Vi får et ufiltreret blik på krigens brutalitet, og hvordan dens eftervirkninger kan have en varig effekt på generationer.

Karakteropbygningen og deres udvikling er meget veludført. Specielt Rin er en fantastisk karakter, der sættes overfor nogle meget svære valg. Til enhver tid kan man mærke hendes følelser, og hun er skrevet med en rå intensitet og brutal beslutsomhed. Hendes mest afgørende karaktertræk er hendes ”sejr for enhver pris mentalitet”, og netop dette ser vi udviklet som fortællingen skrider frem.

Bogen udforsker magtens korruption, hævnlyst og de mørkeste sider af menneskelighed og vildskab. Det tegner et alt for virkeligt portræt af racemæssige grusomheder, narkotikaafhængighed og folkedrab. Du får solid fantasy med et fantastisk opbygget miljø, fascinerende karakterer, et solidt plot og en meget medrivende handling.

Opiumskrigen er en helt utrolig flot debutroman, og jeg kan ikke vente med at læse videre.

Opiumskrigen

Forfatter: R.F. Kuang

Oversætter: Camilla Engkjær Laursen
Udgivet: 2022
Forlag:  Falco
Sidetal: 558
Bonusinfo:
Selvom du måske syntes at Rins studier er ekstreme, så er inspirationen hentet fra virkelighedens Gaokao. Det er Kinas version af de amerikanske SAT og britiske A-niveau tests, og er kendt som værende en af de sværeste eksamener i verden. Det er en national begivenhed, der svarer til en helligdag – bare uden alt det sjove.
Byggearbejde standes, så eleverne ikke forstyrres, trafikken omdirigeres og politibiler patruljerer for at sikre stille gader. Uden for bygningen holder ambulancer klar – til at tage sig af de elever der får nervøse sammenbrud.

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply