HomeBoganmeldelser Rød tåge af David Garmark

Rød tåge af David Garmark

Comments : 2 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

Nye serie fra David Garmark

David har tidligere skrevet Drengen, der aldrig kom hjem og tre bind i serien om Ditlev Martins (du kan læse om første bind, Det fjerde menneske, her. Sammen med sin bror, Stephan Garmark, har han desuden skrevet Rakelsminde og Love City.

Nu introducerer han en ny serie, hvoraf Rød tåge er første bind. Her møder vi det nye makkerpar Max Munk og Merian Takano.

Handlingen

Max Munk sidder i Malaga og ruger. For 25 år siden druknede hans søster, men nu har han pludseligt modtaget et livstegn – et postkort med deres private lille kode. Derfor har han tilbragt sin ferie (af chefen kaldet suspension) med at lede efter hende – uden held. Han er på ingen måde klar til at vende tilbage til jobbet på Københavns Politigård, så chefen sender det perfekte lokkemiddel: Max Munks parter Merian Takano.

En ung mand er fundet druknet på den lille ø Hvidø – kaldt sådan grundet den hvide tåge, der konstant indhylder øen i et nærmest mytisk skær. Og så lever Hvidø af turisme, der tiltrækkes med myter om Ellepigen og hendes dragen af unge mænd, som hun lader danse til døde. Sikkert er det, er mange af øens beboere stadig tror på den gamle danske overtro.

Max og Merian er dog lidt mere pragmatiske, og de går straks i gang med deres efterforskning. Men måske skal sagens opklaring alligevel findes i fortiden… I forbindelse med deres forhøringer stifter de bekendtskab med den lokale friherre, hvis kone døde under mystiske omstændigheder, og hvis ene datter er forsvundet. Men er friherren reelt under mistanke, eller farves Munks holdning af hans egen barske opvækst som adelig og hans problematiske forhold til sin far?

Pludseligt sker endnu et mord, og både Munk og Merian er nu hvirvlet ind i øens stemning og overtro. Og da Munk ved selvsyn møder øens heks, der har et nært forhold til mange af øens unge mænd, begynder han at miste sin pragmatiske tro – måske findes der alligevel mere, end vi umiddelbart tror…

Bedømmelsen

David Garmarks introduktion til hans nye serie og hans nye makkerpar er meget vellykket. Det er en klassisk krimi pakket ind i dansk overtro og folklore, og det fungerer rigtigt godt sammen. Her finder du ikke konstant hæsblæsende action, men en stille opbygning af kuldegysende stemning – det er Nordic Noir mættet med tåget ø-stemning. Og netop øen med den konstante tåge var den perfekte ramme for bogen og handlingen, hvor også fraværet at teknologiske hjælpemidler gav et ekstra tvist.

Mødet med Max Munk og Merian Takano var spændende, og deres noget specielle forhold gav en udvidet dimension til bogen. Deres samspil fungerede fantastisk, og Merians instinkt for Munks behov var fascinerende. Begge har de deres forhistorie, som bidrager godt til deres nuværende handlemønstre. Specielt Munks opvækst og omgangskreds blandt de adelige smitter af på hans beslutninger. Jeg glæder mig til at følge dem begge fremover.

Plottet var velskrevet og interessant. Det pirkede til fantasien med det samme, og det var spændende at følge trådene fra fortiden og til nutiden. Afrundingen af historien fungerede godt, og efterlod et godt indblik i udviklingen af små, lukkede samfund. David Garmark har bevist, at han ikke kun kan skrive fascinerende videnskabsthrillere og medrivende gys, men også kan skabe en godt sammenskruet krimi – nu skal han bare lige have styr på Matador referencerne :-).

Munk

Forfatter: David Garmark

Udgivet: 2019
Forlag: Montagne
Sidetal: 426

2s COMMENTS

2 thoughts

Leave a Reply