HomeBoganmeldelser Se nu stiger solen af Claus Hagstrøm

Se nu stiger solen af Claus Hagstrøm

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , ,

Claus Hagstrøm

Se nu stiger solen er ikke den første bog fra Claus Hagstrøms hånd. Tidligere har han udgivet krimierne Solstrejf og Måneskin (og tredje bind Nordlys skulle udkomme til foråret). Claus er uddannet Cand.scient.bibl med speciale i digital dannelse – et emne, der også berøres i Se nu stiger solen.

Handlingen

Sebastian er lidt af en nørd. Han læser bøger (mange bøger), synger i kirkekoret og så er han kristen (selvom den gud han tror på ikke altid virker som den samme gud hans forældre tror på). Ensomt går han gennem teenagelivet i provinsbyen, og drømmer om den dag han kan slippe for mobningen i skolen.

Alt dette ændres, da Tobias starter i klassen. Tobias virker som alt det Sebastian ikke er – men alligevel bemærker han Sebastian. Tobias åbner en helt ny verden for Sebastian. En verden af venskab, stoffer, fester og lange samtaler om alt fra bøger til musik. En verden hvor Sebastian bliver set, og hvor han er del af et fællesskab.

Men folkeskolen kan være en brutal jungle – og en klassefest ændrer alt. Sebastian har været revet med af den malmstrøm der er Tobias – men undervejs mister han sig selv. Og hvis han også mister Tobias, hvad er der så tilbage…

Bedømmelsen

Se nu stiger solen er klassificeret som YA roman, og det er den som sådan også utroligt velegnet til. Jeg fandt den dog også interessant og tankevækkende, selvom jeg måske ikke er i den oplagte målgruppe. Derfor efterlades jeg med følelsen af, at bogen ikke kun bør læses af unge, men måske også af deres forældre som optakt til en fælles debat. Som læser tvinges man til at tage stilling til en aktuel samfundsproblematik, og det er gerne sundt.

Sproget er meget letlæseligt og flydende, ligesom det er holdt i en tone, der absolut vil tiltale målgruppen. Karaktererne er veldefinerede, om end de enkelte steder kan fremstå en smule karikerede. Sebastians følelser er meget velbeskrevede ligesom miljøbeskrivelserne ville kunne genkendes af mange.

Det vigtigste ved bogen er dog de emner den behandler, emner som er evigt relevante for teenagere. Mobning, spirende seksualitet og oprør mod forældre. Om at være den, der ikke lige passer til normen, Om at være den, der måske ikke engang selv ved hvem han er. Om at være den, der ender med at gøre ting man aldrig ville have troet muligt.

Jeg slugte bogen i ét hug, og kan kun anbefale den. En fin detalje ved bogen var den tilhørende Spotify playliste, der med et nummer til hvert kapitel medvirker til at sætte den helt rigtige stemning. Desuden bør man bemærke forsiden, der får en helt anden betydning når bogen er læst. Derudover var beskrivelsen af Sebastians læsevaner spændende, og hvor fik jeg dog lyst til at genlæse Den uendelige historie. Men det der ramte mig allermest personligt, var fra Claus Hagstrøm selv i forfatterens tak:

“Jeg vil også gerne takke dem, der i min egen barndom og ungdom, mobbede mig, og holdt mig udenfor det sociale fællesskab, når de fandt mig afvigende, introvert og alt for følsom. Uden dem, havde jeg aldrig fundet trøst i bøgernes verden, hvor drømme kan gå i opfyldelse , og hvor man altid kan finde en, der har det lige så svært som en selv.”

Se nu stiger solen

Forfatter: Claus Hagstrøm

Udgivet: 2018
Sidetal: 251

 

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply