HomeBoganmeldelser Skatmat af Bøje Aagaard Kristensen

Skatmat af Bøje Aagaard Kristensen

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

En skræmmende flugt

Skakmat er fjerde bog i Bøje Aagaard Kristensens serie om advokaten Daniel Danielsen, der endnu en gang får viklet sig ind i en spændende sag. I bunden af anmeldelsen kan du finde links til mine anmeldelser af seriens tidligere bøger.

Forlagets beskrivelse:

En roman inspireret af virkelige hændelser. En kvinde er på flugt med sit barn. I øsregn går de langs en øde landevej. En ramponeret bil standser. Chaufføren giver dem et lift. Han låser dørene. De ved ikke, hvor han kører hen med dem.

Hos Daniel og hans familie er alt godt. De får besøg af gamle venner fra Australien med udsigt til lystige minder. Næsten for godt til at være sandt. Et portræt med mystiske kræfter? Hvorfor har Daniels familie så stor respekt for et portræt af en ukendt kvinde? Daniel er gift med Ulla. Hun tror, der er mere mellem himmel og jord… og bliver nysgerrig.

Fra en skole i Nigeria bortfører Boko Haram 276 skolepiger. På samvittigheden har de allerede andre bortførelser, drab, brand- og bombeangreb. Pigernes fremtid er nu tvangsægteskab med konvertering til Islam, at blive sexslaver for Boko Haram eller måske vil nogen købe afrikanske piger. Flugtforsøg straffes brutalt. Flugt synes umuligt.

Daniels svoger, journalisten Mikael Dencker, skriver om bortførelsen af pigerne i Nigeria. Han rejser dertil. Pludselig stopper de daglige meldinger til familien. Er han bare uden mobildækning? Familien tror, der er sket noget, så han er i fare. Daniel vurderer, der kræves handling. Det får dramatiske konsekvenser.

Bedømmelsen:

Skakmat er nok Bøjes bedste bind i serien indtil videre. Bogen kan læses selvstændigt, men man vil gå glip af rigtig meget spændende forhistorie. Den viden vil absolut være med til at hæve denne bogs spændingsniveau.

Det giver helt sikkert fortællingen mere dybde, at Bøje har valgt at tage udgangspunkt i virkeligheden – hvor skræmmende den end må være. Bogen er letlæst, men det betyder absolut ikke at den mangler nuancer. Plottet er nemlig glimrende udtænkt, og Bøjes flydende sprog er med til at drive handlingen frem.

Jeg er imponeret over at det til stadighed lykkedes Bøje at føje flere facetter til sine karakterer. Og den måde han i Skatmat har inddraget slægtsstudier og familiens fortid er meget spændende læsning. Han binder på en rigtig fin måde bogens mange hændelser sammen på tværs tid og sted.

Jeg har altid godt kunne lide Daniels karakter. Han, Holger og Mikael besidder alle en indbygget sans for retfærdighed – og handlekraft nok til reelt at gøre noget ved problemerne. Og som regel involverer Bøjes bøger en kvinde i nød – og dem efterlader man ikke.

Boko Harams bortførelse af skolepigerne er et relevant og meget vigtigt emne. Både deres udfordringer og Mikaels beskrives skræmmende, men realistisk. Måden hvorpå Mikael langsomt knækkes fysisk og psykisk er decideret hjerteskærende læsning. Bøje forstår virkeligt at bringe historien til live.

Endnu spændende og medrivende bog fra Bøjes hånd.

Note:

Bøje har i bogen valgt at anvende forskellige formater på teksten. Der bruges store bogstaver når dialogen foregår på Hausa, og kursiv når den foregår på engelsk. Det er brugt for at tydeliggøre, at afrikanerne kan tale sammen uden at blive forstået af danskerne – og omvendt, når danskerne taler dansk.

Skakmat

 

Forfatter: Bøje Aagaard Kristensen

Udgivet: 2022
Forlag: BoD
Sidetal: 380
Tidligere anmeldt:

Leave a Reply