HomeBoganmeldelser Søstre af Nina Belling

Søstre af Nina Belling

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

En rejse i historien

Søstre er den nyeste udgivelse af Nina Belling, og er inspireret af hendes slægts fortid på Sankt Jan.

Nina Belling er uddannet folkeskolelærer, og debuterede i 2000 med Til en fremmed – en historisk roman fra Firenze. Senere er det blevet til en lang række romaner der dog alle har det til fælles, at de berører menneskers længsler, drømme, håb, vrede, desperation og søgen efter at finde vej i de ofte svære vilkår, de lever under.

Handlingen

I Thy går Susanna rundt og keder sig, mens hun drømmer om eventyr. Noget i hende ved, at hun er skabt til mere end håndarbejde og et ægteskab med en af de lokale drenge. På Sankt Jan går Becca rundt og har sine egne drømme. Mest at alt drømmen om at møde sin søster – den blanke fra Danmark. Men også om at blive anerkendt som sin fars datter. Om natten strejfer hun rundt på plantagen og søger råd hos sin afdøde mors ånd.

Året er 1792 og Susanne drager mod De Vestindiske Øer og sin far, som hun kun husker i glimt. Susanna håber at besøget kan bringe hende tættere på sin far, men intet kan forberede den unge, lidt naive pige på mødet med den sorte befolkning.

Susanne begrænses af datidens normer for unge kvinder, er principielt mod slaveriet (selvom der er kæmpe forskel på at læse en artikel og opleve det i virkeligheden) og indser hurtigt at hendes far vil bruge hende i et spil om jord og lukrativt samarbejde med naboen. Hvad der i første omgang virkede som paradis, trykker hende nu ned på samme måde som den unaturligt fugtige varme.

På naboplantagen møder vi Adrian og Magdalene. Børn af deres tid og stolte af deres kreoler baggrund. Adrian fortryller hurtigt Susanna, men er der tale om virkelige følelser eller pligt? Adrian skjuler tydeligvis en masse og hvad er det egentligt der foregår med Magdalene og hendes husslave?

Susannas far går inderst inde med drømmen om at forbedre vilkårene for slaverne, men tit må moralen vige for økonomiske overvejelser. Moral er nemt at have når man er ovenpå, men også han er underlagt øernes normer – og dette tvinger ham ud i handlinger han helst havde været foruden.

En fortælling om kultursammenstød, oprør og lande, der lukkede øjnene for andre menneskers lidelse for at opnå størst mulig profit. Om to vidt forskellige, og dog så ens, søstre, der hver især konfronteres med verdens barske sider i deres forsøg på at skabe sig et anderledes liv.

Bedømmelsen

Søstre er en gribende fortælling, hvor Nina Belling ikke kun har beskrevet det ulmende oprør blandt de mange slaver, men også den frustration der hersker blandt de rige plantageejere ved udsigten til slaveriets ophævelse.

I den forbindelse er året 1792 meget velvalgt, da det var det år slaveriet blev forbudt (dog først med virkning fra 1803). Reelt opretholdt man dog slaveriet langt senere end denne dato, for de oprindelige planer om at skabe et ”stutteri”, altså en slavebefolkning der løbende kunne reproducere sig, blev ikke som forventet.

Miljøbeskrivelserne er fantastiske. Som læser kan man næsten mærke den trykkende, fugtige varme og dufte de fantastiske blomster. Jeg følte mig i hvert fald tilbage på de skønne øer. Det er faktisk i disse beskrivelser og i Beccas kapitler at Nina viser sin største styrke.

Bogen kunne sagtens have været længere, for der var meget mere man kunne have behandlet om Susanna og Becca. Men helt sikkert også vedrørende de meget spændende Adrian og Magdalene. De to mennesker havde så mange skjulte hemmeligheder og konflikter, der ville have været interessante at uddybe.

En medrivende roman om en del af den danske historie, som vi helst vil glemme.

Søstre

Forfatter: Nina Belling

Forlag: Brændpunkt
Udgivet: 2018
Sider: 364

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply