19 januar, 2024
Støj, storm, støv af Martha Flyvholm Tode
Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: dannelsesrejse, Gyldendal, Kario, kontraster, kultur, Martha Flyvholm Tode, privilegieblindhed, storm, Støj, støv
Møde med Kairo – og livet
Støj, storm, støv er skrevet af Martha Flyvholm Tode, der har studeret Mellemøstens Sprog og Samfundsstudier (arabisk). Martha rejste selv til Kairo på et kortere udvekslingsophold – men endte med at blive der i tre år. Selvom bogen er fiktion, stod det alligevel klart for Martha med det samme, at Kairo skulle danne rammen om hendes kommende roman.
Forlagets beskrivelse:
Emma læser mellemøststudier på Københavns Universitet, og i jagten på at opleve et autentisk Mellemøsten flytter hun til Kairo. Her bliver hun hurtigt venner med tre unge egyptiske mænd, der var aktive under revolutionen. Nu kæmper de sig gennem tilværelsen under et kontrollerende militærdiktatur. Livet i Kairo er hektisk og uforudsigeligt, og mange lever i konstant angst for fængsling, fattigdom, biluheld og fremtidsløshed. På trods fortsætter livet, hverdagen, festerne og jagten på kærligheden.
Martha Flyvholm Tode har skrevet en poetisk roman om revolution, kærlighed, frygt og privilegieblindhed. Om en ung danskers møde med Kairo. Om at kæmpe og give op – og blive udfordret på sit verdens- og menneskesyn.
Bedømmelsen:
Støj, storm, støv er en meget fængende og fascinerende fortælling om kultur, verdenssyn og kontraster. En dannelsesrejse, hvor en privilegeret dansk pige får øjnene op for en helt anden måde at leve på – og får sat sine egne oplevelser i kontrast.
Det er meget spændende at følge Emmas drastiske udvikling, da hun konfronteres med en helt anden virkelighed end den hun ellers har kendt. Men hun er også næsten karikeret blåøjet og naiv, da hun ankommer til Kairo (nogle gange medfører det nogle ret underholdende beskrivelser). Det er tydeligt, at hendes prioriteter og opfattelser af personlige ”katastrofer”, som eks. at dumpe sin bachelor, slet ikke kan sammenlignes med det hun møder i Kairo. Her har livet langt mere drastiske konsekvenser – og desuden kan hun godt smide al sin tidsplanlægning ud af vinduet.
De spirende venskaber giver Emma mere og mere indblik i en virkelighed, hvor en stor generation stadig er præget af Det arabiske forår, og deres kamp for at gøre samfundet bedre. Men også hvordan nogle ting aldrig forsvinder, for unge vil altid være unge og kærlighed vil altid spire, selv under de værste omstændigheder.
Jeg møder en forfatter, der virker meget fascineret af både mennesker og kulturer, ligesom bogen naturligt byder på mange troværdige og levende beskrivelser af både by og liv. Umiddelbart kan bogen godt have en stemning af ungdomsroman, men vokse kan sagtens få en masse ud af læsningen.
Er du interesseret i menneskelig udvikling, kultursammenstød og samfundsudvikling, så vil du helt sikkert finde Støj, storm, støv interessant.
Forfatter: Martha Flyvholm Tode