HomeBoganmeldelser De efterladtes ø af Max Seeck (Jessica Niemi #4)

De efterladtes ø af Max Seeck (Jessica Niemi #4)

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

En smertefuld fortid

De efterladtes ø er skrevet af Max Seeck, og er fjerde bind i hans Jessica Niemi serie. Seriens tre første bind er anmeldt på bloggen: Den trofaste læser, Ondskabens net og Zetterborg-sagen.

Forlagets beskrivelse:

Hver nat klokken to stillede hun sig på molen og ventede på noget, der aldrig dukkede op. Indtil hun en dag var forsvundet …

Da efterforskeren Jessica Niemi bliver beordret på betalt orlov, beslutter hun sig for at rejse til en søvnig, lille ø i den ålandske skærgård for at finde tiltrængt ro. På øen går der sagn om en lille pige, der har boet her på et børnehjem, som ikke længere findes. Hver nat klokken to tog pigen efter sigende sin blå frakke på og gik hen og stillede sig på molen og ventede på noget, der aldrig dukkede op. En nat forsvandt hun og blev aldrig fundet.

Da en anden udefrakommende på øen kort tid efter bliver fundet død, vågner Jessica op fra sin dvale. Tingene eskalerer, og Jessica ved ikke, om hun står over for en morder eller – ligesom sagnet siger – et spøgelse, pigen i den blå frakke.

Bedømmelsen:

De efterladtes ø er en bog, der til fulde levede op til mine forventninger. Ålands skærgård fungerede perfekt som ramme for historien (specielt havet skabte en næsten klaustrofobisk atmosfære), plottet er originalt og ”det lukkede rum” stemningen velfungerende.

Jessica Niemi er en meget speciel karakter der løbende har udviklet sig og fået mere dybde gennem serien. Hendes syner får selvfølgelig en rolle i sagens opklaring, og hun kan få svært ved at skelne mellem fantasi og virkelighed. Vi lærer mere om hendes udfordringer, og i dette bind ender hun måske med at stå på tærsklen til en ny fase i livet – jeg glæder mig til at lære mere om, i hvilken retning hun udvikler sig.

De efterladtes ø adskiller sig en smule fra seriens tidligere bind. Tempoet er sat ned, og mysteriet har lidt Miss Marple over sig. Dette mestrer Seeck også til fulde – og når det flettes sammen med en art spøgelseshistorie, så har han sikret sig læsernes opmærksomhed. Derudover er historiens ramme både skræmmende og tragisk: hvad skete der egentligt med de forældreløse krigsbørn fra Sverige, der endte på øens børnehjem?

Alle er mistænksomme. Alle forgiver at være noget andet end de er. Alle skjuler mørke hemmeligheder. Her får man en vellykket blanding af psykologisk spænding og ren rædsel – guf for enhver krimielsker.

Seecks sprog og skrivestil er genkendeligt og flyder let. Politiets arbejde er (naturligt) langt mindre i fokus, og vi ser mere på interaktion mellem mennesker. Og det er bare godt…

De efterladtes ø

Forfatter: Max Seeck

Udgivet: 2023
Oversætter: Siri Nordborg Møller
Sideantal: 376

Leave a Reply